Så vet du om du har kommit över ditt ex på riktigt

- 29/09/2017, 11:22 -
Tänker du på ditt ex då och då?
1 av 3

Tänker du på ditt ex då och då?

Shutterstock

Nyheter24 har pratat med en expert om hur man kan veta att man faktiskt kommit över någon.
2 av 3

Nyheter24 har pratat med en expert om hur man kan veta att man faktiskt kommit över någon.

Shutterstock

Tänker du på ditt ex ibland?
3 av 3

Tänker du på ditt ex ibland?

Shutterstock

Tänker du på ditt ex då och då? Nyheter24 har pratat med en expert om hur man kan veta att man faktiskt kommit över någon.

Går du runt och tänker på ditt ex och ställer dig frågan om du verkligen har kommit över hen? Nyheter24 har pratat med Laila Dahl som är par- och relationsterapeut för att ta reda på hur man kan veta att man kommit över en gammal kärlek. 

– När man har kommit till en punkt då man kan se tillbaka på förhållandet och känna tacksamhet för det som var bra utan att romantisera det så har man kommit långt. Eller på samma sätt, att man inte bara tänker tillbaka med bitterhet och endast ser det mörka om det är där man fastnat, säger Dahl till Nyheter24. 

Så om man tänker tillbaka på relationen utan tänka att ens ex är ett "monster" så har man kommit långt på vägen. 

– Att kunna se att vissa saker var bra och andra saker mindre bra men att inse att man kan leva vidare och ha det med sig utan att låta den andres liv och val påverka en alltför mycket. Och att man faktiskt kan bli eller är lycklig igen.

Men ibland är det svårare att komma över ett ex och det kan självklart bero på olika anledningar. Men Dahl förklarar att bearbetningen av ett uppbrott är lite som förlustbearbetningen av att förlora någon. 

Så vet du om du har kommit över ditt ex på riktigt
Bildkälla: Pixabay

Bildkälla: Shutterstock

– Att komma över ett ex är ju en slags förlustbearbetning. Men när någon dör så är det så definitivt och det går inte att få tillbaka personen. Hur mycket man än sörjer och saknar så kommer personen inte att komma tillbaka, förklarar hon och fortsätter: 

– Men när det kommer till att göra slut, kan det vara samma saknad, men personen finns kvar. Det blir en annan, ofta mer komplicerad sorg, för även om det är slut måste man hitta ett sätt att förhålla sig till personen, särskilt om man har gemensamma barn ihop. 

– Det handlar om att försöka acceptera att det som en gång kändes rätt, inte längre är detsamma.  Man måste inse att ens ex tillhör ens historia och att man inte kan leva kvar i den nu. 

Något som Dahl berättar är också att man kanske romantiserar förhållandet och därför kan det vara svårt att komma över hen. 

– Plocka upp både det som var bra och det som var kämpigt och glöm inte att det faktiskt fanns en anledningen till att det tog slut. Det är svårt när man hamnar i den gropen av saknad men försök då zooma ut och se helheten och inte bara det du just då saknar. 

TV: Sju meningar du borde hålla koll på om din partner säger

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tänker du på dina ex ibland?