Tobak gör dig trött

Nikotin är nu avslöjat som ännu en orsak till sömnproblem.


Att koffein i form av kaffe, Coca Cola och te orsakar sömnproblem är väl förankrat i svenskarnas vardag. Men något som inte är lika välkänt är att även nikotin har en kraftigt negativ inverkan på sömnen

I en genomgång av 52 vetenskapliga studier står svaret klart - nikotin ger sömnproblem. Forskare har undersökt hur nikotinet påverkar både människors och försöksdjurs sömn, och resultatet var chockerande tydligt.

Nikotintillförsel leder till fler uppvaknanden, längre insomningstid, minskad djupsömn, störd REM-sömn och ökat trötthet på dagen. Rökning ökar även risken för andningsuppehåll under natten, och förstärker tendenser till snarkningar, enligt Dagens Hälsa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.