Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4161
reaktioner idag

Tydligen så är "Annabelle" baserad på en riktig docka

Den omåttligt populära skräckserien om dockan Annabelle är baserad på en riktig docka. Vågar du läsa?

1 av 7

Visste du att "Annabelle" är baserad på en verklig docka?

2 av 7

Paret Ed och Lorraine Warren jobbade som "demonjägare" – precis som det berättas om i "Conjuring"-filmerna.

3 av 7

Dockan finns nu inlåst på parets museum.

4 av 7

Enligt historier ska dockan ha varit besatt av en ond demon.

5 av 7

Museet finns i Connecticut, USA.

6 av 7

Här är Lorraine Warren med dockan som är inlåst.

7 av 7

Läskigare än filmen? Det avgör du.

Nyligen hade "Annabelle: Creation" biopremiär i Sverige. Det är inte första gången som den läskiga dockan skrämt livet ur filmbesökarna. En kvinna fick till och med åka till sjukhus efter att ha sett uppföljaren.

Warner Bros.

Sedan "The Conjuring" släpptes 2013 har många undrat hur mycket av filmserien som bygger på verklighet.

En sak är helt säkert. Det är mycket riktigt så att paret Ed och Lorraine Warren som "Conjuring" kretsar kring fanns på riktigt. De jobbade med att undersöka paranormala aktiviteter och som "spökjägare". De har skrivit flera böcker om deras undersökningar.

Bildkälla: Warrens' Occult Museum

Sanningen är faktiskt också så att det finns en riktig docka som inspirerat historien kring Annabelle. Läskigt? Då har vi inte ens börjat än.

Den dockan som finns på riktigt är nu inlåst i paret Warrens ockulta museum i Monroe i amerikanska delstaten Connecticut. Enligt legenden så har dockan, som inte riktigt ser lika obehaglig ut som Annabelle, visat upp "sataniska tendenser". Lorraine Warren ska ha kallat dockan för "ren ondska", skriver Mirror.

Så här började sagan om "verklighetens Annabelle":

En mamma köpte dockan 1970 till sin dotter Donna i födelsedagspresent. Hon blev väldigt lycklig då hon älskade dockor. Det slutade dock i en mardröm för henne och hennes kompis Angie som hon bodde med. Den här historien finns också att läsa på museets hemsida.

Bildkälla: Warrens' Occult Museum

Enligt legenden började dockans händer att röra på sig en aning. Kanske var det bara vinden? Men sen började förklaringarna till dockans orimliga beteende bli allt svårare att hitta. Dockan hamnade plötsligt i ett annat rum än den var placerad i natten innan. 

De två flickorna hävdade att dockan började att sväva och sedan attackera dem. Det värsta hände när det dök upp handskrivna lappar i lägenheten med meddelanden som "Hjälp oss". Ingen av flickorna eller deras vänner hade någon aning om varifrån meddelandena kom.

När det ska ha runnit blod från dockans händer blev det lite för mycket och ett medium kallades till platsen. Den personen kom fram med teorin att en sjuåring, vid namn Annabelle Higgins, hade dött vid samma plats som lägenheten – och att dockan ska ha blivit besatt av barnets själ. 

Bildkälla: Warrens' Occult Museum

Donna bestämde sig för att behålla dockan, men då ska det ha blivit värre. När Donna var borta planerade Angie och deras gemensamme vän Lou en resa. Ett planeringsmöte som slutade med att de hittade dockan sittandes i Donnas rum. Då fick Lou flera rivmärken över bröstet.

Efter attacken ringde Donna en exorcist som tog med sig Ed och Lorraine Warren. Deras dom – dockan var besatt av en "omänsklig demonisk ande". 

Bildkälla: Warrens' Occult Museum

De tog med sig dockan, som enligt Eds rapporter försökte att få bilen att krascha på väg till parets hem, och placerade den senare i ett glasskåp. Där står den kvar och går att besöka via det ockulta museum som finns i Connecticut. 

Enligt den första filmens producent Peter Safran så funderade man på att använda den riktiga dockan i filmen, skriver Mirror. Men så blev det ju inte.

AP/TT

Frågan är om verkligheten ibland är läskigare än film. Eller så det bara handlar om en påhittad historia av någon med mycket fantasi. Det får du avgöra själv.

TV: Trailern till Annabelle 2 är här – vågar du se den?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mer:

Skräckfilmen "Annabelle" stoppas på bio efter upplopp