Tigerhonan Sasha är död

I dag, onsdag, angreps Sasha av partnern Brahma för andra gången på ett halvår. Förra gången överlevde hon på ett hår, nu fick hon sätta livet till. (TT)


Den vita tigerhonan Sasha i Parken Zoo i Eskilstuna är död. Hon angreps på onsdagen av partnern Brahma för andra gången på ett halvår. Förra gången överlevde hon på ett hår, nu fick hon sätta livet till.

- Det är jättejättesorgligt, men med vilda djur kan sådant här hända, säger djurparkschefen Helena Olsson till TT.

Den sista april i år skadades Sasha svårt när hon attackerades av tigerhannen Brahma. Hon fick svåra bitskador, nackmuskulaturen var helt avbiten. Tillståndet var först kritiskt men hon överlevde.

Återförening

Efter en nära halvårslång läknings- och återanpassningsperiod, då tigrarna levt i burar bredvid varandra, återförenades Sasha med sin partner för en månad sedan. De var parkens avelspar och hoppet har funnits att de skulle få ungar. Det gick jättebra, de visade inga tecken på att något skulle vara konstigt. Men så i dag small det, säger Helena Olsson. Ingen vet exakt vad som utlöst den nya attacken på onsdagsförmiddagen. De betedde sig som vanligt i morse och djurvårdarna agerade precis som de brukar. De fanns i närområdet men ingen har sett eller hört något, om det varit bråk hade det märkts, säger Helena Olsson. Även den här gången har tigerhonan bitits i hals- och nackregionen, nu med dödlig utgång.

Oklar framtid

Enligt Helena Olsson finns alltid risken att tigerhannar angriper och biter ihjäl ungar eller honor. Men hon anser att djurparken gjort allt för att lugnt och försiktigt återförena paret. Djurparksledningen vet ännu inte om den ska försöka skaffa en ny tigerhona eller flytta tigerhannen till en annan djurpark. Det är för tidigt att säga. Men att döma ett djur till isolering och ensamhet resten av livet är inget alternativ, det vill vi inte, säger Helena Olsson. Den vita tigern är utrotad i det vilda. Några hundra exemplar lever i djurparker runt om i världen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!