Lördag 20 Aug
Stockholm

Slaktdjur smartare än du tror

Att vara en riktig fårskalle är inte så illa trots allt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De föds upp för att bli till mat och för att göda ett klimatnegativt konsumtionssamhälle.

Men de kor, grisar och får som vi äter har visat sig vara intelligentare än många anat.

Keit Kendrick är professor i neurobiologi vid universitetet i Cambridge och har spenderat stora delar av sitt liv med att studera djurs hjärnkapacitet. Genom att bland annat låta grisar spela TV-spel har han omvärderat synen på djurens intelligens. Men många lever fortfarande med den föråldrade synen att grisar är lortiga och får är dumma.

– Jag tvivlar på att folk i allmänhet har en aning om hur mentalt avancerade kor, får och grisar är, säger Kendrick till SVD.

Under ett experiment lät Kendrick får titta på bilder av okända fåransikten och efter två år kunde de känna igen över 50 individer.

– Vi har visat att det rör sig om intelligenta och igenkännande varelser med ett rikt socialt liv. Om nu fåren är så här smarta, hur intelligenta är då de andra djuren?

Också svenskan Katarina Lingehag Ekholm på Framnäs gård utanför Trelleborg har arbetat mycket med får men då framför allt med att dressera dem precis som många väljer att dressera hundar.

Genom att använda den framgångsrika klicker-tekniken har hon tränat flera av sina får och resultaten var enastående. Bland de mest lättlärda var fåret Kalle som kan både dansa och springa mellan slalomkäppar.

– Jag tror att alla får kan lära sig detta. De är väldigt läraktiga om man ger dem tid och uppmärksamhet. Men det gör ju nästan ingen. Jag möter till och med uppfödare som säger att fåren är så dumma att de bara duger att slå ihjäl. Det gör mig vansinnig. Då har de ju inte alls förstått sig på de här djuren, säger Lindehag Ekholm till SVD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.