Slaktdjur smartare än du tror

Att vara en riktig fårskalle är inte så illa trots allt.


De föds upp för att bli till mat och för att göda ett klimatnegativt konsumtionssamhälle.

Men de kor, grisar och får som vi äter har visat sig vara intelligentare än många anat.

Keit Kendrick är professor i neurobiologi vid universitetet i Cambridge och har spenderat stora delar av sitt liv med att studera djurs hjärnkapacitet. Genom att bland annat låta grisar spela TV-spel har han omvärderat synen på djurens intelligens. Men många lever fortfarande med den föråldrade synen att grisar är lortiga och får är dumma.

– Jag tvivlar på att folk i allmänhet har en aning om hur mentalt avancerade kor, får och grisar är, säger Kendrick till SVD.

Under ett experiment lät Kendrick får titta på bilder av okända fåransikten och efter två år kunde de känna igen över 50 individer.

– Vi har visat att det rör sig om intelligenta och igenkännande varelser med ett rikt socialt liv. Om nu fåren är så här smarta, hur intelligenta är då de andra djuren?

Också svenskan Katarina Lingehag Ekholm på Framnäs gård utanför Trelleborg har arbetat mycket med får men då framför allt med att dressera dem precis som många väljer att dressera hundar.

Genom att använda den framgångsrika klicker-tekniken har hon tränat flera av sina får och resultaten var enastående. Bland de mest lättlärda var fåret Kalle som kan både dansa och springa mellan slalomkäppar.

– Jag tror att alla får kan lära sig detta. De är väldigt läraktiga om man ger dem tid och uppmärksamhet. Men det gör ju nästan ingen. Jag möter till och med uppfödare som säger att fåren är så dumma att de bara duger att slå ihjäl. Det gör mig vansinnig. Då har de ju inte alls förstått sig på de här djuren, säger Lindehag Ekholm till SVD.

Skrivet av:

Senaste nytt

USA:s HD aviserar beslut i Trumpmål

Mordförsök i Södertälje

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern fördes under tidiga söndagskvällen till sjukhus i ambulans efter att ha blivit stucken med ett vasst föremål i centrala Södertälje. Mannen hittades utomhus.

Minst 12 döda när fängelse stormades

2 timmar sedan
Minst tolv människor dödades då väpnade gäng stormade det största fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince i lördags. Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut.

Kung Harald är hemma i Norge

igår 23:06
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

igår 22:00
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.