Måndag 3 Okt
Stockholm

Gaydjuren kommer ut

Samkönat sex omfattar inte bara människosläktet utan också djurlivet. Forskare kan konstatera att samkönade kontakter är vanliga i djurvärlden och nu kommer utställningen "Rainbow Animals" till Naturhistoriska riksmuseet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Naturfilmer har klippts, läroböcker har redigerats och naturens lagar har skrivits om. Sex mellan djur av samma kön har länge varit tabubelagt. Att homo- och bisexualitet är "onaturligt" har varit det främsta argumentet mot homo-, bi- och transsexuella i den mänskliga världen. Men naturen själv pekar åt ett helt annat håll.

Nu kommer "Rainbow Animals" till Naturhistoriska riksmuseet. Christina Ritzl är projektledare för utställningen och berättar om kartläggningen av världens djur och synen på resultaten.

– Homosexualitet bland djur är vanligt, men kontroversiellt, säger hon i en intervju.

Hittills har över 1 500 djur dokumenterats efter att ha haft samkönat sex och relationer. Många bin, knölsvanar, lejon, kungspingviner, späckhuggare, delfiner, hyenor och babianer gör det och för dvärgschimpanser är det mer en regel än ett undantag, skriver Arbetaren.

– Kyrkan har jobbat väldigt intensivt för att bekämpa homosexualiteten. Allt som har med homosexualitet att göra har blivit undertryckt genom hela medeltiden. Därför var det ingen som vågade säga högt att det fanns djur som var homosexuella. Det var ett av flera säkra sätt att hamna på bålet på den tiden, säger Petter Böckman, zoolog och ansvarig för innehållet i utställningen "Mot naturens ordning?" på Naturhistoriska museet i Oslo i Norge, till DN.

Homo- och bisexualitet eller hos djur kan sägas motverka evolutionens gång. Men vissa forskare menar att samkönat sex kan stärka en social ställning och leda till ökad fortplantning. Entomologen Geir Sørli var en av dem som också arbetade med utställningen 2006 i Olso, menar att man vill upplysa människor om hur verkligheten ser ut.

– Vi önskar visa att homosexualitet inte är emot naturens ordning, sa Geir Sørlim, i en intervju med Arbetaren.

Fler dokumenterade homo- och bidjur: Skrattmås, elefant - både afrikansk och indisk - zebra, gorilla, schimpans, giraff, amerikansk bison, myskoxe, varg, mård och gråval.

Den 8 november öppnar Rainbow Animals på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Se Bloodhound gangs "The bad touch":

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.