Jätteörn åt människor

Hade ett vingspann på över tre meter.


Forskare vid Canterburymuseet i Nya Zeeland har kunnat belägga att en utdöd jätteörn på Nya Zeeland även var ett hot mot den dåvarande befolkningen, maorierna.

Den så kallade Haasts örn, som är utdöd sedan 500 år tillbaka, hade ett vingspann på nästan tre meter och vägde cirka 18 kilo.

Enligt en legend där örnen figurerar gick ingen säker för den enorma människoätande fågeln, som har avbildats på många stenmålningar.

Forskarnas studier presenterades nyligen i den paleontologiska tidskriften The Journal of Vertebrate Paleontology, där man slog fast att jätteörnen inte var någon asätare, utan ett livsfarligt rovdjur.

– Vår forskning stöder maoriernas mytologi om att Te Hokioi, den enorma fågeln som kunde svepa ner mot människor i bergen, var fullt kapabel att döda ett litet barn, säger en av forskarna, Paul Scofield, enligt Lab Spaces.

En fara för både människor och djur:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Börsen i Köpenhamn i lågor

Det brinner i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.