Lista: Tio Wikipedia-"fakta"

- 02/10/2009, 00:21 -

Kan du lita på Wikipedia?

Förra veckan avslöjade "Aschberg" i TV8 hur svenska politiker och partier raderar, bearbetar och förskönar uppgifter om sig själva och partikamrater på uppslagsverket Wikipedia.

Som de allra flesta är medvetna om kan vem som helst ändra och lägga till information på Wikipedia. Samtidigt som just detta är uppslagsverkets största fördel är det också en sårbarhet.

Under Wikipedias livstid har en och annan spexare valt att utnyttja öppenheten. Det har resulterat i artiklar som är helt osannolika.

Nedan presenterar Nyheter24 tio av de konstigaste artiklarna som publicerats:

10. Conan O'Brien attackerar havssköldpaddor

När talkshowvärden Conan O'Brien var ute och paddlade kanot attackerade han ett gäng havssköldpaddor. Komikern Stephen Colbert beskylldes senare för att ha skrivit in "faktan" i Wikipedia.

9. Miley Cyrus död chockerade fans

Mileyfansen fick sig en rejäl chock efter att någon skrivit att hon dog i en bilolycka.

8. Jane Fonda har en hund

Skådespelerskan Jane Fondas biografi raderas helt en gång och ersattes med texten ”Hon har vunnit en Oscar och äger en hund”.

7. Politikern Nancy Pelosi dricker blod från barn

Nancy Pelosi som är talman i USAs representanthus uppgavs i Wikipedia för att vara av italiensk härkomst och dricka blod från barn.

6. Tony Blair dyrkar Hitler

Den förre brittiska premiärministerns Wikipediasida har varit ett hett mål för ändringar. Rubriken här är bara ett exempel.

5. 2-Pac dömdes för sodomi

I en Wikipedia-artikel om sodomi under rubriken - "Personer dömda för sodomibrott" - uppgavs det att 2pac blivit anklagad för sodomi.

4. David Beckham var målvakt i Kina på 1700-talet

I en version av en Wikipedia-artikel från 2006 om fotbollsspelaren David Beckham hävdades det att han var målvakt i det kinesiska landslaget under 1700-talet.

3. Robbie Williams äter husdjur

Ett inlägg i Wikipedia år 2006 uppgav att den brittiska sångaren Robbie Williams tjänar sitt levebröd på att äta husdjur, helst i brittiska pubar.

2. Filosofen Platon var en väderhallåa

Under en okänd tidsperiod uppgav Wikipedia att den gamla grekiska filosofen Platon var en väderhallåa på Hawaii som skriver för tidningen Cosmo Girl.

1. Yngwie Malmsteens pappa: Beethoven!

Yngwie Malmsteens föräldrar påstods vara Paganini och Beethoven.

Skrivet av: