Onsdag 29 Sep
Stockholm

Forskare: Motsatser dras till varandra

Forskarna kan nu ha fått svar på den eviga frågan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han retar gallfeber på dig, men ändå kan du inte släppa honom med blicken. Kan det vara så att motsatser dras till varandra?

Det är en fråga som forskare försökt få svar på i flera decennier.

Nu kan man ha kommit en bit på vägen. En ny studie av apor har visat att våra behårade släktingar väljer partners med så olika gener som möjligt – allt för att öka chanserna till apbebisar med starkt immunförsvar.

Resultaten från studien stödjer teorin om att även människor undermedvetet väljer partners med gener som är annorlunda från deras egna.

– Den här teorin har varit ganska omtvistad i den vetenskapliga världen, så det faktum att vi har hittat stöd för den i en studie som undersökt apor lika människan är betydelsefullt, säger forskaren Jo Setchell, enligt Telegraph.

Antropologer vid University of Durham har undersökt mandriller, vars genetiska uppsättning är mycket lik vår egen. De kvinnliga mandrillerna valde ut sina fortplantningspartners med hjälp av sina utvecklade luktsinnen, som hjälpte dem att avgöra vilka hanar som hade olikartade gener.

–Mandrillerna är ganska nära släkt med människan, vi är båda primater av samma typ, så våra resultat stödjer teorin att människor kan välja genetiskt kompatibla partners, tillägger Setchell.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela