Forskare: Motsatser dras till varandra

Forskarna kan nu ha fått svar på den eviga frågan.


Han retar gallfeber på dig, men ändå kan du inte släppa honom med blicken. Kan det vara så att motsatser dras till varandra?

Det är en fråga som forskare försökt få svar på i flera decennier.

Nu kan man ha kommit en bit på vägen. En ny studie av apor har visat att våra behårade släktingar väljer partners med så olika gener som möjligt – allt för att öka chanserna till apbebisar med starkt immunförsvar.

Resultaten från studien stödjer teorin om att även människor undermedvetet väljer partners med gener som är annorlunda från deras egna.

– Den här teorin har varit ganska omtvistad i den vetenskapliga världen, så det faktum att vi har hittat stöd för den i en studie som undersökt apor lika människan är betydelsefullt, säger forskaren Jo Setchell, enligt Telegraph.

Antropologer vid University of Durham har undersökt mandriller, vars genetiska uppsättning är mycket lik vår egen. De kvinnliga mandrillerna valde ut sina fortplantningspartners med hjälp av sina utvecklade luktsinnen, som hjälpte dem att avgöra vilka hanar som hade olikartade gener.

–Mandrillerna är ganska nära släkt med människan, vi är båda primater av samma typ, så våra resultat stödjer teorin att människor kan välja genetiskt kompatibla partners, tillägger Setchell.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.