Onsdag 28 Sep
Stockholm

Konstverk orsakar bråk i EU

Bulgarien rasar mot ett verk som visar landet som en huktoa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett rejält konstbråk har brutit ut i Bryssel. Bulgarien kräver att EU:s ordförandeland Tjeckien tar ner ett konstverk som visar landet som en huktoa.

Sverige avbildas som en Gripenvinge inslagen i ett Ikeapaket. Danmark är byggt i lego, som liknar en turban om man tittar noga. Tyskland är raka motorvägar, inte helt olika en svastika. Frankrike är strejk, Spanien betong och EU-skeptiska Storbritannien finns inte ens med.

Utsmyckningen som varje nytt ordförandeland i EU hänger upp i entrén i rådsbyggnaden Justus Lipsius, där EU-ländernas ministrar har sina möten, brukar inte uppröra någon. Men Tjeckien har redan fått in ett officiellt klagomål från Bulgarien med krav på att landet tas bort från jättemosaiken, som avbildar EU-länderna lite vanvördigt, som en lek med fördomar.

Men bulgarerna ser inte någon humor i att vara EU:s toa, ett hål i golvet.

– Jag kan förstå att en del känner sig förolämpade och ber om ursäkt för det, sade Alexandr Vondra, Tjeckiens vice premiärminister, när konstverket invigdes.

Ännu finns inget beslut om huruvida toan ska vara kvar eller inte. Men det är möjligt att den tas bort, enligt Vondra och konstnären David Cerny.

Cerny lovade att ta hjälp av konstnärer från alla EU-länderna när han fick uppdraget, men gjorde i stället alla bilderna själv och angav fejkade namn på konstnärerna. Han förstod att han skulle bli avslöjad, men såg det som en del av verket. Han ville driva med konsten, fördomar och stereotyper.

Cernys tilltag har fått mycket uppmärksamhet och han var invigningens "stjärna". Men han vill inte prata om succé:

– Det är inte någon succé när man talar om att ta ner delar av konstverket, sade han på den mycket välbesökta invigningen.

Bilden av Tjeckien? Grodor och politiskt inkorrekta uttalanden av landets frispråkige och EU-skeptiske president Vaclav Klaus som rullar fram i en textremsa över kartan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.