Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brunt bajsmoln hotar Indien

Nyheter | 23/01/2009 09:09

Kodynga lägger sig som ett brunt moln över södra Asien när det används som bränsle.

Den heliga kon har blivit lite för helig. Det bruna moln som legat över södra Asien har länge förbryllat forskare, men en en ny studie kan avslöja mysteriet. Studien visar att det är bränslen som till exempel kobajs orsakar de oönskade kolpartiklarna i luften.

Över 60 procent av kolmolnet kommer från färska material som ved eller kodynga, som är mycket hälso- och miljöfarliga i "sotform", rapporterar Science Magazine.

– Det finns undersökningar som visar att många hundra tusen människor dör för tidigt på grund av luftrörssjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar, säger Örjan Gustafsson, professor i biogeokemi som har lett studien, till DN.

Molnet bidrar också till negativa klimatförändringar eftersom att kolpartiklarna har liknande effekter på miljon som koldioxid. Isen på Himalaya börjar smälta och sotet lägger sig som ett värmeabsorberande skikt över bergen.

Endast 30 procent av sotmolnet kommer från fossila bränslen som olja och bensin.

Se den heliga kon:

Skrivet av: