Valens felande länk har hittats

Forskare har hittat ovanliga fossil från ett däggdjur som antas vara föregångaren till dagens valar.


Forskare har länge sökt efter den "felande länken" mellan de landlevande däggdjuren och valarna. Nu verkar det som att man har funnit vad man letat efter.

Fynden består av två fossil av ett däggdjur som levde för cirka 47,5 miljoner år sedan. De grävdes fram under expeditioner i Pakistan år 2000 och 2004. Den ena av fossilerna var en gravid hona, och fostrets skelett hade mycket att berätta.

– När jag först såg de små tänderna på fältet, trodde jag att vi hade att göra med en liten vuxen val, men när vi fortsatte att utforska resterna upptäckte vi att revbenen verkade allt för stora för att passa med tänderna, säger en av forskarna enligt Reuters.

Utifrån fostrets position i honans livmoder, med huvudet nedåt som dagens landlevande djur, kunde forskarna utläsa att djuret födde sina ungar på land. De små benen avslöjade dock att de endast klarade av att spendera kortare tid ovanför vatten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.