Sluddrande pilot skrämde passagerare

Aeroflot ber om ursäkt men förnekar att piloten var full på jobbet.


Passagerarna på Aeroflots Flight 315 mellan Moskva och New York hade knappt hunnit sätta sig till rätta innan de fick hjärtat i halsgropen. Anledningen var pilotens välkomsthälsning. Hans röst var så sluddrig att passagerarna knappt kunde urskilja att det var ryska han pratade. När han bytte till engelska var det fullkomligt omöjligt att förstå ett ord.

– Den första tanken som slog mig var "den här mannen är full", säger Khatuna Kobiashvili, en av passagerarna till The Moscow Times.

Den tanken var hon inte ensam om. Snart kokade Boeing 767:an av arga, upprörda och rädda passagerare.

En av Moscow Times egna reportrar befann sig på planet. När hon ventilerade sin oro för flygpersonalen blev hon tillsagd att "sluta ställa till med bråk". Den ovanliga flygturbulensen varade i en timme innan den kända tevejournalisten Ksenia Sobchak lyckades se till så att piloterna byttes ut.

Efter händelsen sa Aeroflot till Komsomolskaya Pravda att de hade bytt piloterna på grund av "masspsykos". Enligt flygbolaget har deras tester visat att piloten inte hade några spår av alkohol i kroppen, men att han kan ha drabbats av en stroke strax före starten.

– Vi accepterar att hans fysiska kondition inte var bra. Vi erkänner misstaget och ber passagerarna om ursäkt, säger Aeroflotchefen Lev Koshlyakov till The Guardian.

Enligt en passagerare medgav personalen delvis att piloten var full under flygningen.

– Det är ingen stor grej om piloten är full. Verkligen, allt han behöver göra är att trycka på en knapp och planen flyger av sig själv. Det värsta som kan inträffa är att han snubblar över något i cockpit.

För Ksenia Sobchak – som Aeroflot har hotat att stämma – var det inget snack om att passagerarna gjorde rätt som gjorde uppror.

– Mannen var inte i kondition att flyga. Det tog honom tre försök att säga orden "duration of the flight". Till och med när Aeroflotpersonalen bad honom hade han svårigheter med att ta sig ut ur kabinen. Allt det här är ett faktum. Jag kommer se till at den här personen aldrig mer ska röra kontrollerna till ett flygplan igen, säger hon enligt Moscow Times.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!