Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skadligt att tvinga barn äta upp

- 12/03/2009, 07:24 -

Barn som tvingas äta upp sin middag löper större risk att småäta utanför hemmet.

WASHINGTON. En ny studie visar att det kan vara skadligt för barn att tvingas äta upp sina måltider helt. Forskare har baserat studien på analyser som utförts på 63 mammor i USA.

– Föräldrar som tvingar barn att äta upp, kan förhindra utvecklingen av självbehärskning som barn har runt mat, hävdar Collin Payne vid New Mexico State University.

Forskarna ombad mammorna att rapportera hur ofta de sade till sina barn att äta upp allt på tallriken. Sedan undersökte man hur mycket flingor barnen ville ha till frukost i förskolan. Och resultaten visade att de barn som tvingades avsluta sina måltider åt mer än de övriga barnen.

– Vi upptäckte att barnen till de mer kontrollerade föräldrarna önskade flera portioner av de söta frukostflingorna i förskolan än de övriga barnen, menar Brian Wansink vid Cornell University, enligt The Times Of India.

I stället föreslår man att barnen erbjuds olika sorters mat och att man uppmanar dem att smaka på allt, men att de sedan är upp till barnen sjävla att bestämma ifall de vill smaka eller inte.

– Förskolebarn är i en känslig ålder och formar då ätvanor som kommer att följa med dem resten av livet, menar Wansink, skriver e! Science News.

Skrivet av: