Skadligt att tvinga barn äta upp

Barn som tvingas äta upp sin middag löper större risk att småäta utanför hemmet.


WASHINGTON. En ny studie visar att det kan vara skadligt för barn att tvingas äta upp sina måltider helt. Forskare har baserat studien på analyser som utförts på 63 mammor i USA.

– Föräldrar som tvingar barn att äta upp, kan förhindra utvecklingen av självbehärskning som barn har runt mat, hävdar Collin Payne vid New Mexico State University.

Forskarna ombad mammorna att rapportera hur ofta de sade till sina barn att äta upp allt på tallriken. Sedan undersökte man hur mycket flingor barnen ville ha till frukost i förskolan. Och resultaten visade att de barn som tvingades avsluta sina måltider åt mer än de övriga barnen.

– Vi upptäckte att barnen till de mer kontrollerade föräldrarna önskade flera portioner av de söta frukostflingorna i förskolan än de övriga barnen, menar Brian Wansink vid Cornell University, enligt The Times Of India.

I stället föreslår man att barnen erbjuds olika sorters mat och att man uppmanar dem att smaka på allt, men att de sedan är upp till barnen sjävla att bestämma ifall de vill smaka eller inte.

– Förskolebarn är i en känslig ålder och formar då ätvanor som kommer att följa med dem resten av livet, menar Wansink, skriver e! Science News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.