2,7 miljoner för sliten Stålmannen

Rockern John Dolmayan uppges vara köpare.


Ett exemplar av Action Comics nummer ett, juni 1938, såldes i helgen för rekordpriset 317 200 dollar (drygt 2,7 miljoner kronor) på webbauktion i USA. Bara cirka hundra exemplar tros finnas kvar i världen av tidningen där Stålmannen gjorde sin massmarknadsdebut.

Säljaren kan se tillbaka på en hyfsad investering - enligt The New York Daily News köpte han tidningen begagnad för 35 cent någon gång på 50-talet.

John Dolmayan, trummis i rockbandet System of a Down, namnges som köpare. Men han är serietidningshandlare och ska ha köpt dyrgripen åt någon annan.

Auktionen pågick i två veckor på sajten Comic Connect. Länge låg prisnivån på 200 000-någonting dollar, men mot slutet ökade budtempot och priset gick över 300 000-nivån. Sammanlagt kom 89 bud.

Action Comics nummer ett trycktes i 200 000 exemplar. Ungefär bara var tusende av dessa tros alltså finnas bevarade. De flesta är mer eller mindre slitna, inte ens det nu sålda exemplaret klassas som mer än en sexa på en tiogradig skala.

Den som råkar hitta en Action Comics nummer ett i nära perfekt skick, minst en nia på skalan, kan enligt branschbedömningar på internet räkna med ett värde på över en miljon dollar, alltså minst nio miljoner kronor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.