Paketet överlämnades till kommunen 1912. I morgon får vi veta vad som finns i paketet.
Paketet överlämnades till kommunen 1912. I morgon får vi veta vad som finns i paketet. - Foto: Sofia Müller/SCANPIX

Nu får Kjell öppna 100 år gammalt paket

"Kan öppnas 2012". Så skrev en tidigare ordförande i Sel kommun i Norge på ett paket från 1912. Och på fredag är det dags.


Så ser paketet ut

Den norska tidningen Verdens Gang har träffat Kjell Voldheim som ska vara med och öppna paketet.

Se inslaget här.

OTTA. Ordförande Johan Nygaard bestämde sig för att ge det mystiska paketet till kommunen i Sel på 1920-talet. Men han hade ett villkor. De får inte öppna det förrän om 100 år.

Det bruna paketet är förseglat med snören och ligger i en glasmonter på Gudbrandsdal museum. Det väger 3,1 kilo, är 40 centimeter bred, 28 centimeter djup och 9 centimeter tjock. 

Kjell Voldheim som arbetar på museumet är en av de som ska vara med att öppna paketet.

– Otroligt spännande, säger han till Verdens Gang och fortsätter:

– Vi har ju inte en aning om vad som finns inuti. Det blir otroligt spännande! Vi har funderat väldigt mycket på vad paketet kan innehålla. Från kommunalt håll  kom en önskan om att den innehöll en hög med oljelager som kan hjälpa kommunen.

Men Kjell Voldheim har även en annan idé om vad som kan finnas i paketet.

– Det kan finnas historiska dokument i det. Eller kanske är det "The Blue Star"-diamanten från Titanic, som sjönk 1912, säger han till VG.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

1 timme sedan
Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

1 timme sedan
Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.