En forskare vid NASA tror att människan i framtiden kommer att styras av medvetna datorprogram: "Vi kommer att gå samman med maskiner".
1 av 2
En forskare vid NASA tror att människan i framtiden kommer att styras av medvetna datorprogram: "Vi kommer att gå samman med maskiner". - Foto: David Guttenfelder / AP / SCANPIX
I Terminator-filmerna har datorprogrammet Skynet tagit över världen. Dags att säga "hasta-la-vista" till mänskligheten som vi känner i dag? Det tror NASA-forskaren Rich Terrile.
2 av 2
I Terminator-filmerna har datorprogrammet Skynet tagit över världen. Dags att säga "hasta-la-vista" till mänskligheten som vi känner i dag? Det tror NASA-forskaren Rich Terrile. - Foto: Scanpix Sweden

"Maskinerna kommer vakna upp och ta över samhället"

NASA-forskaren som tror att människan snart kan bli en slav under maskinernas medvetande: "Vi kommer gå samman med maskiner".


Detta är forskaren bakom teorin

Rich Terrile är astronom och forskare vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory

Han är mest känd för att ha upptäckt totalt fyra månar runt Saturnus, Uranus och Neptunes - samt tagit de första bilderna av ett solsystem nära stjärnan Beta Pictoris. Terrile arbetar i dag främst med att utveckla robotik- och datorintelligens, enligt astronomens hemsida.

I filmtrilogin Matrix har maskinerna blivit medvetna om att de är smartare än människan och tagit över världen. En liknande handling gäller i Terminator-filmerna, där datorprogrammet Skynet tagit över världens militär och beslutat sig för att krossa mänskligheten. Om vi inte passar oss kan detta bli en verklighet även utanför biosalongerna - detta menar NASA-forskaren Rich Terrile, enligt Vice.

– Jag tror att våra maskiner kommer att vakna upp och ta över samhället. De kommer att bli oss och vi kommer att bli dem. I dag har alla sitt egna medvetande och vi kan knappast utbyta information lika effektivt som datorer kan. De utbyter gigantiska mängder information som kan spridas i en oändlighet, i ljusets hastighet, samtidigt som människor är ganska begränsade.

Terrile menar nämligen att datortekniken utvecklas i så pass snabb takt att genombrottet inte alls behöver ligga långt fram i tiden. Enligt honom är "fem till tio år" allt som behövs för att ett teknologiskt medvetande ska uppstå, och därmed även risken att människors medvetande blir manipulerat av maskiner.

– Vi är fast med den biologiska evolutionens baggage. Jag tror att vi kommer att byta riktning när maskinerna utvecklar ett medvetande. Vi kommer att hitta sätt att fortsätta vårat samhälle, men på ett annat sätt, säger forskaren till Vice och fortsätter:

– Jag tror att vi kommer gå samman med maskiner.

Vad tror du om NASA-forskarens, till synes filminspirerade, teori? 

Läs hela intervjun här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.