Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför älskar män bröst

- 27/09/2012, 21:15 -
Varför är män så fascinerade av bröst?

En ny bok hävdar att det finns ett samband mellan mäns fascination vid bröst och amning.

Stella Pictures

Två författare säger sig nu ha kommit på varför män är så fascinerade vid kvinnors bröst. Svaret är delvis biologiskt men också

Larry Young, expert inom neurovetenskap som behandlar sociala relationer, har tillsammans med Brian Alexander undersökt känslomässiga, biologiska och kulturella anledningar till varför män älskar bröst i sin nya bok "The Chemistry Between Us: Love, Sex, and the Science of Attraction".

Biologiska orsaker

Young och Alexander skriver, efter att ha undersökt framgångarna med bland annat matkedjan Hooters och tidningen Playboy, att det står klart att män är "extremt" intresserade av bröst och att intresset är biologiskt.

– Pojkar lär sig inte att bröst är något de borde vara intresserade av. Det är biologiskt och djupt ingrott i hjärnan, hävdar författarna, rapporterar Medical Daily.

Författarna hänvisar till en neurologisk process som knyts till samma hjärnmekanismer som används för att stärka bandet mellan en mamma och hennes barn. 

Hormoner frisätts

De menar att en av anledningar till att män är intresserade av kvinnors bröst är ett hormon som frisätts vid bland annat amning. Vid amningen stimulerar barnet mammans bröst som leder till att det skickas signaler genom nervsystemet till hjärnan. Signalerna gör så att hormonet oxytocin frisätts. 

När hormonet frisätts hjälper det till att få mjölken i kvinnans bröst att rinna och det skapas en stark relation mellan barnet och mamman.

Drivande kraft

Författarna menar att samma hormon frisätts när en man och kvinna fattar tycke för varandra och mannen stimulerar kvinnans bröst i sexuella situationer. Hormonet är en drivande kraft i att de vill ta hand om varandra och det hela påminner om det starka bandet mellan ett barn och en mamma vid amning.

– Ur en biologisk synvinkel är det människans fixering vid bröst ganska konstig, menar Young och fortsätter:

– Människan är det enda däggdjur som är fascinerad av bröst ur ett sexuellt perspektiv. Och kvinnor är de enda kvinnliga däggdjuren vars bröst blir större i puberteten. Inga andra manliga däggdjur stimulerar kvinnliga bröst under förspel och sex, skriver författarna, enligt Medical Daily.

[appText