Börje med pumpan den 15 juli 2012. Då var den 54 dagar gammal och vägde 354 kilo.
1 av 5
Börje med pumpan den 15 juli 2012. Då var den 54 dagar gammal och vägde 354 kilo. - Foto: Foto: Privat
Men. Stjälken hade gått av och pumpan började växa allt långsammare. Börje satte upp en fläkt för att inte stjälken skulle ruttna.
2 av 5
Men. Stjälken hade gått av och pumpan började växa allt långsammare. Börje satte upp en fläkt för att inte stjälken skulle ruttna. - Foto: Foto: Privat
Pumpan från 2011 var 3,7 meter i omkrets och vägde 380 kilo
3 av 5
Pumpan från 2011 var 3,7 meter i omkrets och vägde 380 kilo - Foto: ERLAND VINBERG/Scanpix
Börjes rekord ligger på 495 kilo.
4 av 5
Börjes rekord ligger på 495 kilo. - Foto: ERLAND VINBERG/Scanpix
Börje har odlat pumpor på allvar sedan 2000.
5 av 5
Börje har odlat pumpor på allvar sedan 2000. - Foto: ERLAND VINBERG/Scanpix

Kiss och kärlek – så får du den största pumpan

Lagom till Halloween har Börje Gustavsson odlat en pumpa på över 400 kilo. En av hemligheterna? Urin. "Jag har inte varit på en toalett och pinkat på 30 år".


Börjes tre pumpamat-tips

1. Woka den ihop med andra grönsaker.
2. Pumpasoppa är inte dumt. 
3. 2001 var jag med i Mat-Tinas program och hon gjorde pumpakaka. Det var inte heller dumt. 

Efter pumpasäsongen ställer Gustavsson ut sina jättepumpor på gården och till slut ruttnar de bort.

– I Amerika är det vanligt att man, under pumpatävlingar, sågar av pumpan i höjdled och tar av locket. Sedan tar man ut den i ett vattendrag och använder den som båt. Du kan sitta i den och paddla runt. Jag har till och med sett folk som har fått dit en utombordsmotor. De brukar ha olika tävlingar. 

Se ett videoklipp på tävlingarna här.

Pumpavärldsrekordet sattes i år i USA och är 911 kilo.

Börjes mantra:

"Sluta kompostera börja jordisera så får du också rekordväxtlighet! Dessutom inga för miljö och människor skadliga gaser och mögel som vid kompostering och ytgödsling".

Läs mer om jordisering här.

SKURUP. I helgen arrangerades SM i pumpaodling på Öland och vinnarpumpan vägde 166 kilo. Hemma på sin gård i Skurup satt Börje Gustavsson med en bjässe på långt över 400 kilo. Men han var alldeles för besviken på årets pumpa och ville inte delta i tävlingen.

– Nja, jag är inte nöjd, den fick inte växa fullt ut. Mitt mål var 600-700 kilo men den slutade växa tidigt, säger Gustavsson, till Nyheter24 och utvecklar:

– När man odlar stora pumpor är det noga att man vänder dem så att de ligger i 90 grader från stjälken, annars bryts stjälken av. Jag brukar själv säga det till folk, så går jag på den tabben själv i år. Rätt som det var hade pumpan böjts och knäckt stjälken.


"Lätt att bli nonchalant"

Börje har odlat stora pumpor med en ovanlig odlingsmetod kallad jordisering sedan år 2000 och rekordet ligger på 495 kilo. Han har inte hunnit väga årets pumpa, men uppskattar att den väger mellan 450 och 500 kilo, det skriver Expressen.

– Mitt problem är att ingen av mina pumpor fått växa färdigt. 2005 hade jag en hiskeligt stor pumpa på gång, men den sprack precis innan 500 kilo. Det är alltid någonting och väldigt lätt att bli nonchalant.

Hemligheten bakom de stora pumporna är just jordisering. Börje borrar hål i jorden och förser den med vatten och näring. Men även urin är bra för tillväxten.

– Javisst, ja, oh ja. Jag har inte varit på en toalett och pinkat på 30 år. Jo, det är klart att jag har, men i princip inte. Det hamnar mitt i trädgårdslandet. 

Vad är målet nästa år?

– Jag får se om jag fortsätter. Den här säsongen skulle bli min sista. Jag har sagt att jag ska lägga av när jag når över 600-700 kilo och det hade jag ju gjort i år, men så hände detta, säger Gustavsson, och fortsätter:

– Det svårt med familjen och så. Någon semester under somrarna är ju inte att tänka på. Det ska vattnas och rullas upp. Man måste passa pumpan dagligen och på hösten måste man lägga över täcken på natten så att den håller värmen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!