Nina Klose och Linda Ringblom ligger bakom Twitterkontot @Snippgympa.
1 av 3
Nina Klose och Linda Ringblom ligger bakom Twitterkontot @Snippgympa. - Foto: Foto: Privat
Nina Klose.
2 av 3
Nina Klose. - Foto: Foto: Privat
Linda Ringblom.
3 av 3
Linda Ringblom. - Foto: Foto: Privat

"Vi vill få svenskarna att börja snippgympa"

Nina Klose och Linda Ringblom är kvinnorna bakom det uppmärksammade Twitterkontot Snippgympa. "Jag snippgympar när jag borstar tänderna".


Ninas knip-tips

Har du problem med att du kissar på dig när du nyser eller skrattar? Eller vill du helt enkelt förebygga inkontinens? Då kan snippgympa vara något för dig. Det kan utövas av både män och kvinnor och det finns främst tre sätt att träna: styrketräning, uthållighetsträning och snabbhetsträning.

Steg ett.

– Lär dig knipa runt ändtarmen, det är där alla muskler utgår från. Försök att hålla emot en prutt och känn hur musklerna spänns. Man kan ligga ner och ha fötterna på en stol, till exempel. 

Sedan:

Styrka. Tränas genom att knipa i fem till sex sekunder och sedan vila lika länge. I  början kan du knipa två till tre gånger i följd och öka på antalet, upp till cirka tio gånger i följd, ju starkare du blir.

Uthållighet. Tränas genom att knipa lite lösare, ungefär med halv styrka, så länge som du orkar.

Snabbhet. Tränas genom att knipa i ungefär tre sekunder och sedan vila lika länge. Upprepa tio gånger i följd en gång om dagen.

Läs mer här.

Nina Klose och hennes kompanjoner har även tagit fram en Spotifylista med "knipvänliga låtar". 

STOCKHOLM. Den 17 september 2012 föddes Snippgympa på Twitter som “en daglig påminnelse om att knipa för oss vars bäckenbottnar inte är vad de en gång har varit och för alla er andra som helt enkelt vill hålla er fitta!”.

Bakom projektet står Nina Klose och Linda Ringblom som har lärt känna varandra via det sociala nätverket. De började påminna folk om att "snippgympa" – göra knipövningar – varje dag och drygt ett dygn senare hade de över 700 följare. Efter lite mer än tre veckor har de nu 1 500 följare på Twitter och 400 på Facebook. 

– Vi trodde aldrig att det skulle bli så här stort. Vi hoppades att det skulle bli uppmärksammat eftersom det är viktigt. Vi ser oss själva som kvinnorna som ska få svenskarna att börja snippgympa. Det är en så enkel sak att göra och som kan ge stora hälsovinster, säger Nina Klose, till Nyheter24.

"Kom igen tjejer, gör eran snippgympa"

Snippgympa är ett förskönande ord för bäckenbottenträning och handlar om att motverka inkontinens som orsakas av försämrad muskulatur i underlivet – något som ofta sker efter en graviditet. Och det var just efter att kvinnorna hade fått barn som tankarna om projektet startade. 

 – Eftersom vi alla nyss fått barn har vi blivit påminda av barnmorskor om att tänka på att göra knipövningar för att inte få inkontinensproblem. För att inte glömma bort det så började vi påminna varandra till exempel på morgonen "Kom igen tjejer, gör eran snippgympa", säger Klose.

"Jag gör det nu medan jag pratar med dig"

Några minuters snippgympa om dagen kan förebygga inkontinens, men även förbättra sexlivet. Både för män och för kvinnor.

– Absolut, ju starkare muskler desto bättre effekt. Det kan även vara en del i självbehandlingen för män som har erektionsproblem, säger Klose, och fortsätter:

– Det här är egentligen inget som kräver någonting. Man kan göra det själv, det är enkelt, det tar knappt någon tid och det kan göra stor skillnad i ens liv. Jag går runt här nu och gör det medan jag pratar med dig. 

Okej. Hur ofta varje dag gör du det här?

– Jag gör det till exempel när jag borstar tänderna, när jag är ute med hunden på eftermiddagspromenaden. Det blir ungefär fyra gånger om dagen och tar bara några minuter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.