Artikelförfattare Jack Werner tvingas utstå ljuden
1 av 2
Artikelförfattare Jack Werner tvingas utstå ljuden
Amygdalan reagerade märkbart på de jobbiga ljud testpersonerna utsattes för
2 av 2
Amygdalan reagerade märkbart på de jobbiga ljud testpersonerna utsattes för - Foto: Journal of Neuroscience

Klarar du av världens fem jobbigaste ljud?

Forskare har låtit testpersoner avgöra vilka ljud som är jobbigast att lyssna på. Och vinnarna är inte otippade.


LJUDFORSKNING. Naglar mot griffeltavlor, knivar mot glas och babyskrik. Närdet kommer till ljud som irriterar den mänskliga hjärnan är vi precis såklyschiga som man kunde vänta sig, enligt en forskningsrapport publicerad i detsenaste numret av Journal of Neuroscience .

Forskarna i neurologi placerade 16 testpersoner undermagnetkameror, lät dem lyssna på ett urval av 74 olika ljud och frågade sedanvilket som var jobbigast. Mest irriterande var ljudet av en knivmot en flaska, tätt följt av en gaffel mot glas. Griffeltavlan dök upp på platstre, då med ljudet av en krita. I faktarutan till höger kan du lyssna på detopp fem jobbigaste ljuden.

Man frågade också vilka ljud som var minst jobbiga attlyssna på, och bland de meditiva resultaten hittar vi applåder, babyskratt ochvattenflöden.

Magnetkamerascanningen av testpersonerna visade attamygdalan, som återfinns som två mandelformade områden i hjärnan, var därreaktionen på ljudet dök upp. Ju obehagligare ljuden uppfattades som, destohögre var aktiviteten i amygdalan. The Smithsonian återger två teorier kring varför det är så: Antingen är det en kvarlevafrån när vi var apor och behövde reagera instinktivt på varningsskrik, eller att våra öron helt enkelt är formade så att ljud med den frekvensen blir direktsmärtsamma att lyssna på.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.