En familj i USA använde en meteorit som dörrstopp.
1 av 2
En familj i USA använde en meteorit som dörrstopp. - Foto: Kent Porter / SCANPIX
Den var drygt fyra miljarder år gammal.
2 av 2
Den var drygt fyra miljarder år gammal. - Foto: Phil Terzian / SCANPIX

Använde dyrbar meteorit som dörrstopp

För att slippa den jobbiga dörren använde de en sten som dörrstopp. Vad paret inte visste var att det var en fyra miljarder år gammal meteorit.


TENNESSEE. Stenen är oval och väger dryga 15 kilo, en gång var den målad grön. En sten som inte ser mycket ut för världen. Men det var något som ändrades efter att George Lewis, herren i huset, svepte sin metalldetektor över den.

För när han gjorde det slog detektorn ut med full kraft. Väldigt ovanligt för en sten alltså. Efter att det bekräftats att stenen inte kom från den här världen gjorde forskare ytterligare undersökningar på den.

Fyra miljarder år gammal

Vid universitetet i Tennessee tror man att den gamla stenen härstammar från ett känt meteoritnedslag som först upptäcktes i Tazewell år 1853.

– Vi har haft en oerhörd tur att hitta något som den här, sa Jerry Cook, forskare, i ett pressmeddelande och fortsatte:

– Vi tror att den är över fyra miljarder år gammal.

Stenar likt denna är heta på marknaden. På en auktion tidigare i år varierade priset på dem mellan 50 000 kronor upp till flera miljoner kronor, rapporterar Huffington Post.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minskad orderingång för ABB

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.

Oväntat stort vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal. "Vi hade en stark inledning på året", säger vd Frank Vang-Jensen enligt ett pressmeddelande.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.