Svenskarnas sexliv får ett uppsving tack vare en bok

- 15/11/2012, 19:04 -
Boken "Fifty shades of grey" har ökat intresset för sexleksaker bland svenskarna.
1 av 2

Boken "Fifty shades of grey" har ökat intresset för sexleksaker bland svenskarna.

Scanpix

Kan intresset öka ännu mer i framtiden i och med uppföljarna?
2 av 2

Kan intresset öka ännu mer i framtiden i och med uppföljarna?

Scanpix

Sen boken "Fifty shades of grey" kom till Sverige har försäljningen av sexleksaker ökat dramatiskt. Boken har även fört med sig en ny våg av sadomasochism.

Många har sexuella fetisher. En av de vanligare fetisherna i världen är sadomasochism, då man blir sexuellt upphetsad av att både slå och förnedra andra samt att själv bli slagen och förnedrad. Nu blir sadomasochismen allt vanligare i de svenska sovrummen.

Enligt ett flertal återförsäljare av sexleksaker i Stockholm, Göteborg och Malmö beror det främst på boken "Fifty shades of grey", eller med den svenska översättningen "Femtio nyanser av honom", av Erika Leonard James. Försäljningen av piskor, rep och handklovar har ökat dramatiskt sedan boken släpptes i Sverige.

– Det har blivit naturligt att köpa sådant här och många tycker att det snarare är en naturlig del av sexlivet än något extremt. Det har blivit en stor skillnad på vilka som kommer hit sedan boken kom, säger Sara Carnstedt, butikschef på butiken Afrodites Apotek i Stockholm, till Metro.

Butiken har inrett en särskild hylla med sexleksaker som förekommer i boken då efterfrågan blivit gigantisk.  Butiken valde därför att ge kunderna vad de ville ha - samlat på en och samma plats.

Liknande efterfrågningar återfinns bland annat i Malmö, där det pratas mycket om boken bland nya kunder enligt Emma Rosen, butiksägare till Justine & Juliet. 

– De köper sakerna som är med i boken för att testa. Det är tydligt att folk numera känner sig bekväma att prata om det, säger hon.

Mer än hälften av unga har provat

Dejtingsajten C-Date gjorde i september en undersökning om svenskarnas intresse för sadomasochism. Undersökningen visade att 60 procent av svenskarna under 35 någon gång har testat på det. Just nu genomförs en ny, mer omfattande undersökning, av C-Date för att få en mer rättvis bild av svenskarnas intresse för sadomasochism.

– Vi vill bland annat mäta ”Fifty shades of Greys” genomslag sedan den blivit översatt, eftersom jag är övertygad om intresset ökat markant. Det gör det över hela världen, säger Simon Goodall, kommunikatör på C-Date, till Metro.