Boken "Fifty shades of grey" har ökat intresset för sexleksaker bland svenskarna.
1 av 2
Boken "Fifty shades of grey" har ökat intresset för sexleksaker bland svenskarna. - Foto: Scanpix
Kan intresset öka ännu mer i framtiden i och med uppföljarna?
2 av 2
Kan intresset öka ännu mer i framtiden i och med uppföljarna? - Foto: Scanpix

Svenskarnas sexliv får ett uppsving tack vare en bok

Sen boken "Fifty shades of grey" kom till Sverige har försäljningen av sexleksaker ökat dramatiskt. Boken har även fört med sig en ny våg av sadomasochism.


Sadomasochism

Sadomasochism är kombinationen av sadism och masochism. Masochism är när man blir sexuellt upphetsad av att bli förnedrad, slagen, bunden eller på annat sätt plågad eller att fantisera om det. Blir man sexuellt upphetsad av att förneda, slå, binda eller på annat sätt plåga ett offer, eller att ha fantasier om detta betraktas man som sadist.

Många har sexuella fetisher. En av de vanligare fetisherna i världen är sadomasochism, då man blir sexuellt upphetsad av att både slå och förnedra andra samt att själv bli slagen och förnedrad. Nu blir sadomasochismen allt vanligare i de svenska sovrummen.

Enligt ett flertal återförsäljare av sexleksaker i Stockholm, Göteborg och Malmö beror det främst på boken "Fifty shades of grey", eller med den svenska översättningen "Femtio nyanser av honom", av Erika Leonard James. Försäljningen av piskor, rep och handklovar har ökat dramatiskt sedan boken släpptes i Sverige.

– Det har blivit naturligt att köpa sådant här och många tycker att det snarare är en naturlig del av sexlivet än något extremt. Det har blivit en stor skillnad på vilka som kommer hit sedan boken kom, säger Sara Carnstedt, butikschef på butiken Afrodites Apotek i Stockholm, till Metro.

Butiken har inrett en särskild hylla med sexleksaker som förekommer i boken då efterfrågan blivit gigantisk.  Butiken valde därför att ge kunderna vad de ville ha - samlat på en och samma plats.

Liknande efterfrågningar återfinns bland annat i Malmö, där det pratas mycket om boken bland nya kunder enligt Emma Rosen, butiksägare till Justine & Juliet. 

– De köper sakerna som är med i boken för att testa. Det är tydligt att folk numera känner sig bekväma att prata om det, säger hon.

Mer än hälften av unga har provat

Dejtingsajten C-Date gjorde i september en undersökning om svenskarnas intresse för sadomasochism. Undersökningen visade att 60 procent av svenskarna under 35 någon gång har testat på det. Just nu genomförs en ny, mer omfattande undersökning, av C-Date för att få en mer rättvis bild av svenskarnas intresse för sadomasochism.

– Vi vill bland annat mäta ”Fifty shades of Greys” genomslag sedan den blivit översatt, eftersom jag är övertygad om intresset ökat markant. Det gör det över hela världen, säger Simon Goodall, kommunikatör på C-Date, till Metro.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.