Så här kommer de kommande båsen att se ut.
Så här kommer de kommande båsen att se ut. - Foto: Faksimile/Newsy

De nya sex-båsen för prostituerade klara

I Schweiz har nu lokala myndigheter beslutat att installera "sex-bås" i form av parkeringsplatser med avskärmande väggar. Syftet är att skydda prosituerade från våld samt gynna sexhandeln.


Har mött motstånd

De nya båsen har även mött motstånd. Margit Haller från det schweiziska Folkpartiet i Altstetten var en av dem som inte var så nöjd med det hela.

– Själva idén att kvinnor kommer vara bättre skyddade från våld och bättre övervakade, är ju självfallet bra. Men jag kan inte riktigt se det som ett alternativ att kvinnor får välja att antingen arbeta på gatan eller i båsen, säger hon till World Radio Zurich.

ZÜRICH. I Sverige är det olagligt att köpa sex, även om det är lagligt att sälja sex, vilket många kan tycka verkar konstigt. I andra delar av Europa är det dock lagligt att både sälja och köpa sex. Köpet sker oftast i bordeller eller på gator där de som köper ibland plockar upp prostituerade med bil.

I Zürich, Schweiz, är den senare varianten så vanlig att myndigheter nu väljer att hjälpa både köpare och säljare av sex, skriver The Telegraph. 

Staden har beslutat att bygga ett antal speciella parkeringsplatser som har avskärmande bås runt omkring som skymmer parkerade bilar. Platserna ska ha plats för cirka 30 stycken.

För att få tillgång till de speciella parkeringsplatserna gäller enkel först-på-plats och i-mån-av-plats, princip. Syftet med dessa "sex-bås" är att staden länge velat kontrollera sexhandeln, eftersom det begås mycket våldsbrott, samt att erbjuda en diskret miljö för sexköpare.

– Vi kan inte göra oss av med prostitutionen, så vi får helt enkelt lära oss att kontrollera den, sa polisens talesperson Reto Casanova när förslaget togs fram redan år 2010, till Dailymail.

Beslutet fick sig även en skjuts efter att arga klagomål kommit in till kommunen från stadens invånare, som tröttnat på de många prostituerade som vandrar runt på stadens gator om nätterna. 

– Vi är så trötta på att se detta i vår stad, sa en arg invånare till Dailymail .

De prostituerade som använder sig av båsen måste, enligt The Sun, betala en avgift bestående av fem schweiziska francs. De måste även ta ut en sjukförsäkring för att få använda sig av platserna. Michael Herzing på Zürichs socialdepartement menar även att kvinnorna som ägnar sig åt världens äldsta yrke nu även får bättre säkerhet.

– Kvinnorna kommer att vara mer skyddade från våldsattacker, vilket även innebär en bättre affärsverksamhet för dem. Eftersom kvinnorna står i nära anslutning till båsen, spills ingen tid på att ta sig till platsen i en bil och på så sätt hinner de med fler kunder på en kväll, säger Herzing till The Telegraph.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.