Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De nya sex-båsen för prostituerade klara

Så här kommer de kommande båsen att se ut.

Så här kommer de kommande båsen att se ut.

Faksimile/Newsy

Nyheter | 30/11/2012 13:36

I Schweiz har nu lokala myndigheter beslutat att installera "sex-bås" i form av parkeringsplatser med avskärmande väggar. Syftet är att skydda prosituerade från våld samt gynna sexhandeln.

ZÜRICH. I Sverige är det olagligt att köpa sex, även om det är lagligt att sälja sex, vilket många kan tycka verkar konstigt. I andra delar av Europa är det dock lagligt att både sälja och köpa sex. Köpet sker oftast i bordeller eller på gator där de som köper ibland plockar upp prostituerade med bil.

I Zürich, Schweiz, är den senare varianten så vanlig att myndigheter nu väljer att hjälpa både köpare och säljare av sex, skriver The Telegraph. 

Staden har beslutat att bygga ett antal speciella parkeringsplatser som har avskärmande bås runt omkring som skymmer parkerade bilar. Platserna ska ha plats för cirka 30 stycken.

För att få tillgång till de speciella parkeringsplatserna gäller enkel först-på-plats och i-mån-av-plats, princip. Syftet med dessa "sex-bås" är att staden länge velat kontrollera sexhandeln, eftersom det begås mycket våldsbrott, samt att erbjuda en diskret miljö för sexköpare.

– Vi kan inte göra oss av med prostitutionen, så vi får helt enkelt lära oss att kontrollera den, sa polisens talesperson Reto Casanova när förslaget togs fram redan år 2010, till Dailymail.

Beslutet fick sig även en skjuts efter att arga klagomål kommit in till kommunen från stadens invånare, som tröttnat på de många prostituerade som vandrar runt på stadens gator om nätterna. 

– Vi är så trötta på att se detta i vår stad, sa en arg invånare till Dailymail .

De prostituerade som använder sig av båsen måste, enligt The Sun, betala en avgift bestående av fem schweiziska francs. De måste även ta ut en sjukförsäkring för att få använda sig av platserna. Michael Herzing på Zürichs socialdepartement menar även att kvinnorna som ägnar sig åt världens äldsta yrke nu även får bättre säkerhet.

– Kvinnorna kommer att vara mer skyddade från våldsattacker, vilket även innebär en bättre affärsverksamhet för dem. Eftersom kvinnorna står i nära anslutning till båsen, spills ingen tid på att ta sig till platsen i en bil och på så sätt hinner de med fler kunder på en kväll, säger Herzing till The Telegraph.