Steve Turner och But Kat på sin tandemcykel.
1 av 5
Steve Turner och But Kat på sin tandemcykel.
Steve Turner i Malaysia.
2 av 5
Steve Turner i Malaysia. - Foto: © Practical Action
Steve Turners och But Kats färdplan.
3 av 5
Steve Turners och But Kats färdplan. - Foto: © Practical Action
Tältet som paret övernattar i.
4 av 5
Tältet som paret övernattar i. - Foto: © Practical Action
5 av 5
- Foto: © Practical Action

Smekmånaden blev tvåårig cykeltur genom tre kontinenter

Ett par från London har valt att fira sin smekmånad på ett minst sagt ovanligt sätt. Istället för solsemester och lyx valde paret att cykla från Nya Zeeland till London. En resa som väntas ta två år.


Samlar in pengar

Resan har även ett högre syfte än bara parets begär efter ett äventyr. De genomför resan för att samla in pengar åt den brittiska välgörenhetsorganisationen Practical Action, som använder sig av modern teknologi för att lösa problemet med människor som lever i fattigdom i tredje världen, skriver Dailymail.

STORBRITANNIEN. – Om vi klarar det kommer detta att bli den mest spektakulära bedriften. Att slå världsrekordet är bara något som vi la till som en kul grej, säger Steve Turner till Dailymail. 

Giftermålet. Då två personer svär evig trohet till varandra och lovar att stå vid varandras sida tills döden skiljer dem åt. Oftast brukar detta löfte inledas med en smekmånad och en resa till något semesterparadis under några veckor. Men det var inte spännande nog för ett nygift par från England. 

But Kat och Steve Turner från London lockades inte av en traditionell smekmånad. De ville inte ha strandhäng och lyxhotell. Istället valde de att slå världsrekordet på att färdas längst med en tandemcykel, genom att göra en världsresa från Nya Zeeland hela vägen hem till London, skriver Dailymail.

Än så länge har resan varat i sju månader och väntas ta två år att slutföra. Intressant nog hade Kat aldrig cyklat förut och var tvungen att lära sig detta innan de kunde påbörja sin resa i maj tidigare i år.

– De första fyra månaderna på den här resan var väldigt svår. Vi cyklade genom massvis med regn och våg efter våg av stormar, säger Kat till Dailymail.

En påfrestande resa

Resan är ett sätt för paret att fira sina bröllopslöften från vigseln i Augusti 2011. Paret sa upp sig från jobben som lärare och handläggare innan de sa farväl till sina kycklingar och sin katt i deras hem i Forest Hill i sydöstra London. Djuren kommer att ha sällskap av deras vänner som passar dem under tiden de är borta.

Sex månader efter påbörjad resa ankom de till Darwin i norra Australien efter att ha utstått arktiska temperaturer, snö, tungt regn, kraftiga vindar kombinerad med extrem hetta och så klart utmaningen att släpa med sig själva cykeln och all packning. Övernattning har än så länge skett i ett litet tvåmannatält som paret haft med sig.

– Det kändes som att mina fötter ständigt var genomblöta och flera gånger ville jag bara ge upp så att jag istället kunde avnjuta en god öl i gott sällskap, avnjuta värmen från en brasa eller en god söndagsstek hos min mor, säger Kat.

Asien väntar

Efter att ha bockat av Australien på sin lista har paret nu avverkat lite mindre än en fjärdedel av sin resa och de befinner sig just nu i Kuala Lumpur i Malaysia. Därefter väntar Thailand, Laos, Kambodja, Vietnam och senare Kina.

Efter att paret avverkat Kina, är färdplanen att åka igenom Pakisan, Iran, Azerbaijan, Armenien, Georgien och slutligen Turkiet där den europeiska delen av resan börjar. Paret beräknar att de kommer att vara tillbaka i Storbritannien någon gång under början på 2014.

Om de inte ger upp och lyckas nå målet, har de i så fall slagit Phil och Louise Shambrooks rekord på 38 143 kilometer på tandemcykel som de satte för 15 år sedan, skriver Dailymail.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.