Söndag 4 Dec
Stockholm

Dansk tidning lockar läsare med fiskporr

Danmarks största fisketidning Fisk & Fri publicerar fiskporr för att locka läsare. Nu får tidningen hård kritik från flera håll. "Det finns ett sådant kvinnoförakt i de här bilderna".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om Fisk & Fri

Fisk & Fri är Danmarks mest lästa fiskemagasin. Tidningen har funnits i 25 år och släpper tio nummer varje år som läses av drygt 100 000 fiskare. Tidningen innehåller precis det man kan förvänta sig av en fisketidning – om man bortser från nakenbilder på kvinnor som poserar med jätteabborrar.

Har lagt ner sektionen

Den 8 januari meddelade tidningen att de lägger ner "Veckans fiskepige". Men inte på grund av den förlegade kvinnosynen, utan för att fotografen lagt av. 

"Fiskepigerne har under fem år varit en populär sida på vår hemsida, men allt har sin tid. Vår mästerfotograf Olivier Portrat har trappat upp på fisket och trappat ner på fiskeflickorna. Vilket betyder att han inte kommer att kunna leverera bilder på vackra fiskebabes framöver", skrev tidningen.

DANMARK. Nakna kvinnor som poserar med enorma, skräckinjagande fiskar är något man förväntar sig hitta i internets allra mörkaste och moraliskt tvivelaktiga hörn. 

Men faktum är att Danmarks största fisketidning Fisk & Fri varje vecka använder sig av fiskporr för att locka läsare. Sedan november år 2007 utser tidningen "Veckans fiskepige" där en naken kvinna håller upp, kramar om eller fångar en fisk, varav den ena är märkligare än den andra.

"Dubbel objektifiering av kvinnor och djur"

Fisketidningens nakenbilder har tidigare uppmärksammats av den danska kvällstidningen Ekstrabladet. Men efter att Tomas Gunnarsson, som driver bloggen Genusfotografen, uppmärksammat fiskporren har Fisk & Fri fått hård kritik från flera håll i Sverige.

– Det finns ett sådant kvinnoförakt i de här bilderna. Jag tänker främst på bilderna där en kvinna håller en fisk som har tänderna runt hennes bröstvårta och när en tjej spelar död i vattnet (med en fisk i ena handen och ett spö i den andra). De känns skapade för någon som ska tända på en maktutövning över både kvinnor och djur, säger Gunnarsson till Nyheter24.

Tidningen: Vi gör det med glimten i ögat

Den kritiserade chefredaktören för Fisk & Fri Jens Burssell förklarar för BT att bilderna inte ska tas på så stort allvar.

– Vi gör det här mest som ett skämt. Vi är en seriös fisketidning, så vi har varken lust eller resurser att vara en morgontidning. Vi gör de här med glimten i ögat.

Det är en förklaring som Tomas Gunnarsson inte köper.

– De är ändå Danmarks största fisketidning. Vad tycker kvinnliga sportfiskare om det här? Att få se bilder på nakna kvinnor som smeker slemmiga döda fiskar i vattnet i solnedgången. Om det nu finns få sportfiskande kvinnor i Danmark, med tanke på att deras medarbetare är 51 stycken män och en kvinna, hur inkluderande är då de bilderna?

Vissa säger att man ska få kombinera naket med fisk om man nu vill det. Vad tycker du om det?

– Problemet är att det bara görs åt ett håll. Prylar, varor, tjänster, och nu fisklik, säljs med hjälp av objektifierade kvinnor. Inte män. Och det påverkar vår kvinnosyn. De flesta som reagerar på bilderna pratar om att vilja lägga sig på golvet och kräkas och gråta, men en del (mest män) som kommenterar på mitt inlägg rycker bara på axlarna. 

– Hur kan de inte se utsattheten både hos modellerna och fiskarna? Och hur kan fiskeredaktionen inte alls se det? Det är svårt att inte börja fundera över hur pass utvecklad empati de har.

Nyheter24 har sökt Fisk & Fris chefredaktör.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.