Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dansk tidning lockar läsare med fiskporr

- 23/01/2013, 13:40 -

Danmarks största fisketidning Fisk & Fri publicerar fiskporr för att locka läsare. Nu får tidningen hård kritik från flera håll. "Det finns ett sådant kvinnoförakt i de här bilderna".

DANMARK. Nakna kvinnor som poserar med enorma, skräckinjagande fiskar är något man förväntar sig hitta i internets allra mörkaste och moraliskt tvivelaktiga hörn. 

Men faktum är att Danmarks största fisketidning Fisk & Fri varje vecka använder sig av fiskporr för att locka läsare. Sedan november år 2007 utser tidningen "Veckans fiskepige" där en naken kvinna håller upp, kramar om eller fångar en fisk, varav den ena är märkligare än den andra.

"Dubbel objektifiering av kvinnor och djur"

Fisketidningens nakenbilder har tidigare uppmärksammats av den danska kvällstidningen Ekstrabladet. Men efter att Tomas Gunnarsson, som driver bloggen Genusfotografen, uppmärksammat fiskporren har Fisk & Fri fått hård kritik från flera håll i Sverige.

– Det finns ett sådant kvinnoförakt i de här bilderna. Jag tänker främst på bilderna där en kvinna håller en fisk som har tänderna runt hennes bröstvårta och när en tjej spelar död i vattnet (med en fisk i ena handen och ett spö i den andra). De känns skapade för någon som ska tända på en maktutövning över både kvinnor och djur, säger Gunnarsson till Nyheter24.

Tidningen: Vi gör det med glimten i ögat

Den kritiserade chefredaktören för Fisk & Fri Jens Burssell förklarar för BT att bilderna inte ska tas på så stort allvar.

– Vi gör det här mest som ett skämt. Vi är en seriös fisketidning, så vi har varken lust eller resurser att vara en morgontidning. Vi gör de här med glimten i ögat.

Det är en förklaring som Tomas Gunnarsson inte köper.

– De är ändå Danmarks största fisketidning. Vad tycker kvinnliga sportfiskare om det här? Att få se bilder på nakna kvinnor som smeker slemmiga döda fiskar i vattnet i solnedgången. Om det nu finns få sportfiskande kvinnor i Danmark, med tanke på att deras medarbetare är 51 stycken män och en kvinna, hur inkluderande är då de bilderna?

Vissa säger att man ska få kombinera naket med fisk om man nu vill det. Vad tycker du om det?

– Problemet är att det bara görs åt ett håll. Prylar, varor, tjänster, och nu fisklik, säljs med hjälp av objektifierade kvinnor. Inte män. Och det påverkar vår kvinnosyn. De flesta som reagerar på bilderna pratar om att vilja lägga sig på golvet och kräkas och gråta, men en del (mest män) som kommenterar på mitt inlägg rycker bara på axlarna. 

– Hur kan de inte se utsattheten både hos modellerna och fiskarna? Och hur kan fiskeredaktionen inte alls se det? Det är svårt att inte börja fundera över hur pass utvecklad empati de har.

Nyheter24 har sökt Fisk & Fris chefredaktör.