Dansk författare rasar mot svensk fiskporrs-panik: "Genustalibaner"

Danska fisketidningen Fisk & Fris fiskporrsbilder fick hård kritik i Sverige. Nu går den danska författaren Mikael Jalving till motattack. "Genustalibaner".


Fisk & Fri

Under onsdagen uppmärksammade Nyheter24 att Danmarks största fisketidning Fisk & Fri varje vecka använder sig av fiskporr för att locka läsare. Sedan november år 2007 utser tidningen "Veckans fiskepige" där en naken kvinna håller upp, kramar om eller fångar en fisk, varav den ena är märkligare än den andra. 

Tidningens bilder fick hård kritik av Tomas Gunnarsson som driver sajten Genusfotografen. Gunnarsson menade att det fanns ett stort kvinnoförakt i bilderna.

DANMARK. På tisdagen gick svenske bloggaren Tomas Gunnarsson, som driver sajten Genusfotografen, till hård attack mot den danska fisketidningen Fisk & Fri. Anledningen var att tidningen varje vecka publicerar nakenbilder på kvinnor som poserar med slemmiga fiskar.

Gunnarsson förklarade för Nyheter24 att det finns ett stort kvinnoförakt i bilderna och nyheten blev startskottet för en aggressiv debatt.

"Finns inte längre något att skratta åt"

En av de argaste rösterna i debatten tillhör den danska författaren Mikael Jalving. I en debattartikel på SVT:s hemsida rasar han mot Gunnarsson i synnerhet och Sverige i allmänhet.

"En dansk tidskrift som fotograferar nakna fiskar tillsammans med nakna kvinnor rör upp känslorna i Sverige. Det är talande för ett samhälle där allting politiseras, där humor ersatts av intolerans och där sagorna dör ut. I genustalibanernas land finns det inte längre något att skratta åt", skriver Jalving.

"Mottas som ett brott mot mänskligheten"

Jalving menar att bilderna inte alls är nedsättande för kvinnor. Modellerna har ställt upp frivilligt och fått arvode. Han menar att genus har blivit "den nya universella vetenskapen" och att "verkliga problem att rasa mot inte längre tycks existera".

"Med genustalibanismen är det som med marxismen på 1970-talet – bara med den skillnaden att allt nu handlar om jämlikhet och enhetlighet, inte om kapitalets avskaffande och revolutionens antågande. Men allvaret är det samma, intoleransen likaså. Det finns inte längre något att skratta åt.

Därför mottas uppenbart humoristiska bilder på nakna fiskar tillsammans med nakna kvinnor i vissa kretsar närmast som ett brott mot mänskligheten".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!