Konstnären Frida Klingberg vill skapa "naturreservat" åt flatlöss.
1 av 4
Konstnären Frida Klingberg vill skapa "naturreservat" åt flatlöss. - Foto: FAKSIMIL FRÅN TV4
Hon berättade om sitt projekt i TV4:s Nyhetsmorgon.
2 av 4
Hon berättade om sitt projekt i TV4:s Nyhetsmorgon. - Foto: FAKSIMIL FRÅN TV4.SE
Flatlöss håller på att utrotas eftersom allt fler väljer att raka av sitt könshår.
3 av 4
Flatlöss håller på att utrotas eftersom allt fler väljer att raka av sitt könshår. - Foto: FAKSIMIL FRÅN TV4
Klingberg har dock haft svårt att hitta några flatlöss till projektet.
4 av 4
Klingberg har dock haft svårt att hitta några flatlöss till projektet. - Foto: FAKSIMIL FRÅN TV4.SE

Hon vill rädda flatlössen från utrotning

Konstnären Frida Klingberg vill rädda flatlössen från utrotning genom att låta frivilliga plantera in löss i till exempel pubishåret.
– Det är inte farlig på något vis utan bara lite obekvämt, säger hon.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Blodsugare

Flatlusen har en 1-2 millimeter lång oval och tillplattad kropp. Benen har kraftiga klor till för att hålla fast vid hårstrån. Den lever på att suga blod på människor, främst kring könsorganen. äggen kittas fast vid botten av hårstråna. Flatlöss överförs vanligen genom sexuell kontakt.

Klingberg betonar att det är upp till var och en att välja var man vill plantera in flatlössen. Hon förklarar dock att det kan vara enklast att ha dem i ena armhålan.

STOCKHOLM. Flatlöss blir allt ovanligare i västerländska länder eftersom många rakar sitt könshår. I både Danmark och Australien är lusen utrotningshotad och enligt konstnären Frida Klingberg tyder mycket på att Sverige är nästa land på tur.

Därför har hon startat ett projekt som går ut på att rädda arten från utrotning. En grupp frivilliga har redan anmält sig men arbetet med att hitta flatlöss fortgår. När lössen väl är funna är tanken att starta ett slags kedjebrev med flatlöss som skickas i en burk runt om i Sverige och planteras i frivilligas pubishår, brösthår eller i håret under armarna.

Målet: Flatlösspopulation under kontroll

Testpersonerna blir som "ambulerande naturreservat" för de utdöende lössen.

– Planen är att vi alla delar på bördan och har lössen i två, tre veckor var. Sedan pillar man loss några, lägger dem i en burk och ger dem till nästa person. Då har vi en flatlösspopulation i Sverige som är under kontroll, säger Klingberg till Nyheter24.

Klingberg vill göra flatlusen till en "flaggskeppsart" som även ska leda till funderingar kring andra, större frågor. Hon jämför flatlusen med vargen som många kritiker också vill ha bort eftersom den blir "obekväm" att ha nära.

–  Det är både ett konstverk och ett naturvårdsprojekt som enligt mig på något vis funderar kring hur vi värderar. Vi kan välja bort obekvämligheter genom att döda eller skjuta av dem. Det vill till exempel många att vi gör med vargen. Men när man är lite på distans från vargen så ser man att den är viktig att bevara. Så är det lite med flatlusen också. 

Vad tycker du om att många väljer att raka sitt pubishår?

– Jag jämställer det med skogskövling av regnskogar. Det är ett habitatförstörande som drabbar flatlössen. 

Hur länge ska det här projektet pågå?

Drömscenariot är så länge som möjligt. Men det gäller att människor ställer upp. När man gjort det här så kommer man antagligen ha någon lus kvar, då får man välja själv om man vill fortsätta sitt engagemang. Jag uppmuntrar människor att fortsätta.

Se en intervju med Klingberg i  TV4:s Nyhetsmorgon:
Hon vill rädda flatlusen från utrotning

/
stats