Christian Bale i rollen som Batman.
1 av 2
Christian Bale i rollen som Batman. - Foto: All Over Press Sweden
Regissören Christopher Nolan vann rättstvisten mot byn Batman.
2 av 2
Regissören Christopher Nolan vann rättstvisten mot byn Batman. - Foto: Stella Pictures

Här är världens märkligaste stämningar

Att stämma någon är inte lika vanligt i Sverige som det är i utlandet. Vilket kanske kan vara synd, i alla fall ur ett underhållsmässigt perspektiv. Brittiska Mirror har samlat ihop de märkligaste fallen.


Vad är en stämning?

I Sverige innebär en stämning i juridisk mening att en allmän domstol utfärdar en stämning efter att en stämningsansökan lämnats in av antingen käranden i ett tvistemål eller av en åklagare när det gäller brottsmål. Därefter delges svaranden och rättsprocessen tar sin början.

Rumänen Pavel Mircea försökte år 2005 stämma Gud eftersom att denne, enligt Mircea, inte fullgjort de förpliktelser som de båda kommit överens om vid Mirceas dop. 

Mircea, som avtjänade ett 20 år långt fängelsestraff för mord, hävdade att Gud lyssnat på hans böner utan gehör och ville därför få pengarna tillbaka som han spenderat på böner och religiösa artefakter.

Domstolen sa dock nej då Gud dels inte är en person, i alla fall inte i lagens mening, och dels saknade den allsmäktige en formell adress.

Ölbesvikelsen

Under det tidiga 90-talet gjorde det amerikanska ölföretaget Budweiser ett antal reklamfilmer med vackra kvinnor och tropiska miljöer vilket lockade amerikanen Richard Overton till att dricka mer öl. 

Men när varken kvinnorna eller vädret visade sig överensstämma med reklamfilmerna, trots ihärdigt öldrickande, valde han att stämma Budweiser på 6500 dollar.

Resultatet? Fallet lades ner. 

Batman stämde Batman

Alla känner väl till Batman? Men alla känner kanske inte till den turkiska staden Batman? Stadens borgmästare Huseyin Kalkan stämde regissören Christopher Nolan 2007 efter att denne, enligt Kalkan, använt stadens namn utan tillstånd till filmen "The Dark Night". 

Han skyllde även en serie olösta mord och ett  stort antal självmord bland kvinnor på succéfilmen. Det hela rann ut i intet när Kalkan själv dömdes till tio års fängelse för att ha understött terrorism.

Stalkermamman

En österrikisk man stämde sin mor 2009 och lyckades då även få henne bötfälld. 300 euro landade bötessumman på, efter att den något överenergiska modern ringt upp sonen på telefon 49 gånger per dag.

Läs om fler märkliga stämningarMirror.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.