Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Roonas huvud är tre gånger så stort som hos andra - riskerar att dö

- 17/04/2013, 13:42 -
Roona Begum med sin mamma Fatema Khatun.
1 av 3

Roona Begum med sin mamma Fatema Khatun.

TripuraIndia

Med pappan Abdel Rahman.
2 av 3

Med pappan Abdel Rahman.

TripuraIndia

Ska nu få hjälp.
3 av 3

Ska nu få hjälp.

TripuraIndia

Roona Bergums huvud är tre gånger så stort som det är hos andra 18-månaders bebisar. Förhoppningsvis kan hennes liv nu räddas.

AGARTALA. Roona Begum är en 18 månader gammal flicka från nordöstra Indien. Hon lider av hydrocefalus eller vattenskalle som det också kallas, en sjukdom som normalt sett är ganska lättbehandlad. Men området är fattigt och föräldrarnas pengar har inte räckt till att betala för den lilla flickans behandling.

Enligt brittiska The Sun tjänar hennes pappa Abdul Rahman, som jobbar på en tegelstensfabrik, mindre än 20 kronor om dagen. 

Riskerar att dö

Sjukdomen är nu i ett sånt stadium att Roona riskerar att dö om ingenting görs. Hennes huvud har svullnat upp till tre gånger normal storlek för ett barn i hennes ålder.

Lyckligtvis har ett företag nu klivit in och erbjudit sig att stå för betalningen. Man hoppas nu att kirurger gradvis ska kunna minska svullnaden i Roonas huvud, skriver The Sun.

Ett videoklipp som förklarar hydrocefalus och hur det behandlas: