Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är den här - sexmanualen för ultraortodoxa judar

- 22/04/2013, 13:46 -
1 av 2

Ortodoxa judar vid klagomuren
2 av 2

Ortodoxa judar vid klagomuren

Scanpix

En bok om sex – direkt riktad mot det konservativa ultraortodoxa judiska samhället. En nödvändighet, då sex ses som något bra och naturligt, men är tabubelagt att tala högt om.

– Om du aldrig har sett en film, aldrig läst en bok, hur ska du då veta hur man gör?, säger författaren Dr David Ribner till BBC News 

Ja, i de mest konservativa judiska familjerna växer unga flickor och pojkar upp utan närkontakt med det andra könet. Fysisk närhet mellan könen måste bevittnas av familj eller andra släktingar om paret inte är gifta. Internet och andra "nymodigheter" används oftast i ytterst begränsad omfattning, om ens alls. 

När bröllopsnatten väl kommer förväntas det att äktenskapet fullföljs av de unga tu, trots att de flesta inte har en aning om hur sexuell samlevnad går till. 

"På tiden"

– Vi ville att det skulle finnas ett ställe där folk kan säga, "Jag vet inget men jag vill veta något", fortsätter Ribner till BBC News. 

Ribner skrev boken The Newlywed's Guide to Physical Intimacy tillsammans med den ortodoxe researchern Jennie Rosenfeld. Han anser att det var "på tiden" att en sexbok som talar för ortodoxa judar kom ut på marknaden. 

Pojkar och flickor går i skolan separat, och det finns ingen sexualundervisning att tala om. Därför tar boken även upp baskunskaper som hur kvinno- och manskroppen är skapade. 

Bilder längst bak

Boken innehåller till synes inga bilder. Men kikar man längst bak i boken finner man ett kuvert med en varningstext om sexuellt innehåll. Innehållet är bilder på ansiktslösa kroppar i tre olika sexuella positioner. 

– Vi ville ge människor en känsla av, inte bara vad de ska göra av sina sexuella organ, men även vad de ska göra med sina armar och ben, säger Ribner. 

De flesta som öppnar boken har aldrig talat om, eller upplevt något som har med det andra könets kropp att göra. Därför är bilderna så enkla som det bara går. 

– Vi kände att bilder i andra böcker var för grafiska för att vara bekväma för människor som inte har haft någon kontakt med denna aspekten i sina liv, säger Ribner. 

Engelska och hebreiska

Boken släpptes förra året på engelska och har nu översatts till hebreiska. Om några veckor släpps den hebreiska versionen och förmodligen kommer det bli full storm i det ortodoxa samhället. 

– Jag misstänker att den (boken) kommer möta en enorm negativ respons – i alla fall i de mest extrema delarna av den utlraortodoxa delen av det judiska samhället, säger Menachem Friedman, professor och sociologist till BBC News.