Den strandade valens mage är fylld med gifitiga gaser. VARNING FÖR STARKA BILDER.
1 av 5
Den strandade valens mage är fylld med gifitiga gaser. VARNING FÖR STARKA BILDER. - Foto: AP / SCANPIX
Människorna som ska ta hand om valens kropp lägger ett snitt över valens mage.
2 av 5
Människorna som ska ta hand om valens kropp lägger ett snitt över valens mage. - Foto: Faksimil Science Channel
En tarmexplosion som medföljs av en olidlig lukt.
3 av 5
En tarmexplosion som medföljs av en olidlig lukt. - Foto: Faksimil Science Channel
Tarmarna börjar lugna ner sig.
4 av 5
Tarmarna börjar lugna ner sig. - Foto: Faksimil Science Channel
De väller ut ur magen.
5 av 5
De väller ut ur magen. - Foto: Faksimil Science Channel

Teveprogram: Därför är valen fylld med giftgas

Se när de skär upp valens mage och tarmarna exploderar ut ut. Varning för starka bilder.


Det gör gaserna

Svavelväte ger lokala angrepp på främst ögon, lungor samt försämring av blodets förmåga att transportera syre. Svavelväte är brandfarligt. 

Vanliga symptom när man utsätts för svavelväte är framför allt huvudvärk, illamående, ögonsveda och orkeslöshet. Vid längre tids påverkan kan man få problem med minnet, ovanlig trötthet, muskelryckningar. 

Ammoniak brukar inte vanligtvis skapa problem för människor då människokroppen kan hantera ämnet. Ammoniak är däremot skadligt för en del vattenlevande djur ock klassas därför som skadligt för naturen. Ammoniak är också brandfarligt. 

Metan är också det skadligt för naturen då ämnet påskyndar den globala uppvärmningen av Jorden. I gas form är även metan brandfarligt.

Att ta hand om en val som spolats iland är både ett svårt och farligt arbete. I morgon har teveprogrammet Outrageous Acts Of Science premiär på Science Channel i USA. I programmet diskuteras ett videoklipp från Nederländerna där man tar hand om en val som spolats upp på land.

– Den här valen åt en massa saker innan den dog. Den åt en hel del andra varelser och dessa varelser började ruttna i magen och släppte en hel del gaser när de ruttnade. Så den här valen har en enorm ansamling av gas, säger biologen Adam Ruben i teveprogrammet Outrageous Acts Of Science. 

På grund av valens gigantiska storlek måste djuret delas upp i mindre delar för att kunna fraktas bort. Valens innandöme är fullt med olika giftiga gaser som i fel situation kan leda till farliga situationer. Dessutom lämnar gaserna en otrevlig odör, skriver Huffington Post. 

Katturin, fisar och ruttna ägg

– Det kommer att bli tre gaser som kommer att komma ut ur valen som inte kommer att vara trevliga. Du kommer få ut metangas, vilket i grunden är fisar, svavelväte, som luktar som ruttna ägg, och du kommer att ha ammoniak, som doftar ungefär som kattkiss, säger kemisten Alistair Linstell i teveprogrammet. 

Arbetet med valen i Nederländerna tog en vecka under illaluktande arbetsförhållanden. Benen från valen är nu på ett museum i närheten av stranden där valen spolades upp. Det skriver Huffington Post

Se videoklippet som diskuteras i tv-programmet här (57 sekunder in i klippet skjuts valens tarmar ut):

Val
/
Gas
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.