En robot? En fluga? Eller framtidens spion?

Forskare vid Harvards universitet har tagit fram en av de minsta robotarna någonsin. Dess funktion är däremot oklar. Forskarna själva är mest nöjda med att roboten liknar, och uppför sig, som just en fluga.


Robotkrig

Det är inte bara flugliknande robotar som håller på att utvecklas. Robottekniken går framåt varje år - bland annat inom militära sammanhang.

"I kriget mot terrorismen har USA ersatt traditionella soldater med maskiner. Obemannade drönare dödar tusentals oskyldiga i Pakistan, Afghanistan och Jemen", skriver SVT. Se dokumentären "Robotkriget" här.

Det har tagit 12 år för Harvard-ingenjören Robert Wood att förverkliga sin dröm. Och äntligen kan han presentera sitt livsverk för världen.

– Det här är den första demonstrationen där man ta fram insektsliknande robotar och kontrollera dem i luften, säger forskaren till Mashable.

Än så länge är den flugliknande roboten i behov av en kabel. Men det kommer troligtvis att ändras inom en snar framtid. Då finns det många olika möjligheter för vad den teknikflugan kan komma att användas till. Den klassiska "flugan på väggen", som spionerar och övervakar allt, är ett alternativ.

Andra användningsområden

Förutsatt att roboten lär sig att ta sig runt på annat sätt än med sina vingar, kan den bli betydligt användbar inom kirurgi och medicinska behandlingar. Det vore ju inte särskilt praktiskt om roboten flög omkring i kroppen.

Samtidigt hoppas Wood att den nya uppfinningen ska inspirera och locka yngre generationer till den framväxande robotrörelsen.

– De här prylarna har en hög coolhetsfaktor. Det är enkelt att få barn exalterade över det här. Och det är detta du kan få syssla med om du väljer en karriär inom forskning och ingenjörskonst, berättar forskaren.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.