Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En robot? En fluga? Eller framtidens spion?

- 04/05/2013, 17:20 -
Kan detta vara framtidens "fluga på väggen" som ser och övervakar allt?

Kan detta vara framtidens "fluga på väggen" som ser och övervakar allt?

Printscreen: Youtube

Forskare vid Harvards universitet har tagit fram en av de minsta robotarna någonsin. Dess funktion är däremot oklar. Forskarna själva är mest nöjda med att roboten liknar, och uppför sig, som just en fluga.

Det har tagit 12 år för Harvard-ingenjören Robert Wood att förverkliga sin dröm. Och äntligen kan han presentera sitt livsverk för världen.

– Det här är den första demonstrationen där man ta fram insektsliknande robotar och kontrollera dem i luften, säger forskaren till Mashable.

Än så länge är den flugliknande roboten i behov av en kabel. Men det kommer troligtvis att ändras inom en snar framtid. Då finns det många olika möjligheter för vad den teknikflugan kan komma att användas till. Den klassiska "flugan på väggen", som spionerar och övervakar allt, är ett alternativ.

Andra användningsområden

Förutsatt att roboten lär sig att ta sig runt på annat sätt än med sina vingar, kan den bli betydligt användbar inom kirurgi och medicinska behandlingar. Det vore ju inte särskilt praktiskt om roboten flög omkring i kroppen.

Samtidigt hoppas Wood att den nya uppfinningen ska inspirera och locka yngre generationer till den framväxande robotrörelsen.

– De här prylarna har en hög coolhetsfaktor. Det är enkelt att få barn exalterade över det här. Och det är detta du kan få syssla med om du väljer en karriär inom forskning och ingenjörskonst, berättar forskaren.