GoAir hoppas spara 3,3 miljoner kronor.
GoAir hoppas spara 3,3 miljoner kronor. - Foto: Eugene Hoshiko/AP/Scanpix

Indiskt flygbolag anställer bara kvinnor – och helst smala

Det indiska flygbolaget GoAir ser över sin ekonomi. Första draget? Att bara anställa kvinnliga flygvärdar för att minska bränslekostnaderna.


330 anställda

I dagsläget har GoAir 330 flygvärdar varav 40 procent är män. De manliga flygvärdarna kommer inte att förlora sina jobb. Men från och med nu kommer bolaget bara att anställa kvinnor.

GoAir räknar med att en kvinna väger 15 till 20 kilo mindre än en man.

INDIEN. Flygbolag världen över har länge kämpat med dålig ekonomi och besparingsåtgärder. I Europa har lågprisbolaget Ryanair utmärkt sig med kontroversiella förslag som ståplatser och att skrota toaletter.

Nu följer det indiska lågprisflygbolaget GoAir efter – men man tar det ett steg längre. Företaget ska enligt New York Daily News bara anställa kvinnor som flygvärdinnor. Anledningen? Kvinnor väger mindre än män vilket sparar bränsle.

Kämpar för att gå med vinst

GoAir hoppas att spara fem cent per kilo i timmen. Något som man tror kommer att spara cirka 3,3 miljoner kronor. Man är dock väldigt tydliga med att policyn endast gäller bolagets flygvärdinnor. GoAir kommer att fortsätta att anställa manliga piloter.

– Vi ser över alla möjliga vägar att skära ner kostnaderna för att fortsätta vara lönsamma, säger vd:n Giorgio De Roni till Times of India.

GoAir meddelar även att man planerar att fylla planet med mindre dricksvatten. I nuläget fyller man vattentanken till 60 procent, men man vill sänka till 35 procent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!