I framtiden kommer vi kunna se som Terminator.
I framtiden kommer vi kunna se som Terminator. - Foto: Mashable/YouTube

Framtiden är här - få synen som Terminator

Snart kommer vi alla kunna skaffa linser med super-syn som Terminator. Ett företag i Schweiz håller på att utveckla linsen - som kan zooma upp till 2,8 gånger.


Fantasi blir verklighet

Har du alltid drömt om att vakna upp som jedi? 

Se hur Youtubeanvändaren visar upp sin hemmagjorda ljussabel och dess krafter.

SCHWEIZ. Tänkdig att ha en syn som ett teleskopiskt objektiv på en kamera. Att kunna zoomain på saker, enbart med blotta ögat. Snart är det möjligt – Ja, det är sant.Just nu håller en lins på att framställas som ger den ultimataTerminator-synen, skriver Mashable.

Zoom upp till 2,8 gånger

Hjärnan bakom idén heter Eric Tremblay, som tillsammans medsina kollegor vid det federala tekniska institutet i Schweiz och vid University of California i San Diego, har utvecklat projektet.

Linsen är drygt en millimeter tjock och består av en centraloförstorad optisk väg, omgiven av en ring av rörliga delar som förstorar vynupp till 2,8 gånger. Flytande kristaller (LCD) tillåter användaren att kunna bytamellan normal syn och förstorad syn.

Har testats

Det var genom ett par modifierade Samsungs 3D-glasögon somföretaget lyckades integrera en LCD-slutarmekanism. Linsen har testats på enmekanisk modell men samma egenskaper som det mänskliga ögat - och tycksfungera. 

Dock krävs det mer arbete för att funktionen ska kunnaanvändas som linser, enligt Mashable.

På gång sedan 2009

Framtiden är nära. Utvecklingen har varit på gång i flera år redan. År 2009testades en liknande lins innehållande kretsar, antenner och lysdioder – föratt generera ett virtuellt bildspråk likt synen hos ett rovdjur, skriver Gizmodo.

Snart kommer vi alltså kunna gå omkring som Terminator själv - zooma in på både saker och människor - allt med en liten lins i ögat. Skämmande? 

/
Syn
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.