Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äckliga myter om människokroppen –
sant eller falskt?

- 09/07/2013, 17:46 -
Vad döljer sig? OBS! Varning för obehagliga bilder i bildspelet!
1 av 2

Vad döljer sig? OBS! Varning för obehagliga bilder i bildspelet!

HereComesDoc / Wikimedia

En så kallad tvillingcysta, komplett med hår.
2 av 2

En så kallad tvillingcysta, komplett med hår.

HereComesDoc / Wikimedia

Är det sant att vissa tumörer har tänder? Tappar människan verkligen 40 kilo hud under en livstid?

Sajten American Live Wire har samlat ihop några populära myter om människokroppen från Reddit och kollat upp huruvida de är sanna eller inte. Vissa är det självklart inte men många fascinerande, och stundtals ganska äckliga myter, visar sig vara sanna.

Alla kroppens celler byts ut under en sjuårsperiod.

Falskt! Det är till viss del sant, de flesta av kroppens celler är utbytbara men långt ifrån alla. Nervcellerna i hjärnbarken byts till exempel aldrig ut, du får helt enkelt leva med de som du föds med.

Vissa tumörer kan ha tänder

Sant! Hur konstigt det än låter så är det faktiskt sant. Så kallade tvillingtumörer eller tvillingcystor existerar på riktigt och tidigare trodde man också att det handlade om en tillbakabildad tvilling. Så är inte fallet, men tumörerna kan däremot innehålla hår, tänder, ben och i mer ovanliga fall hela kroppsdelar som till exempel ögon eller händer.

300 miljoner celler dör i din kropp varje minut

Sant! Det är bara en liten del, runt tio procent, av kroppens celler som bygger upp vävnader och organ. Kroppen hos en vuxen människa innehåller ungefär 100 000 miljarder celler och av de 300 miljoner cellerna som dör varje minut brukar sägas vara röda blodkroppar.

Din kropp kan vända sig mot dig och omedvetet döda dig

Sant! Det finns ett gäng så kallade autoimmuna sjukdomar, bland annat multipel skleros. Det hela orsakas av att immunförsvaret reagerar och beter sig felaktigt. De delar som ska skydda kroppen, så kallade anti-kroppar, vänder sig mot den egna kroppen och skadar till exempel nervsystemet.

Människan skalar av 18 kilo hud under sin livstid 

Falskt! Faktum är att människan tappar betydligt mer hud än så. Den riktiga siffran ligger närmare nio kilo. Per år alltså. Varje år "tappar" en vanlig människa omkring nio kilo i död hud.

Alla har cancer. Faktum är att nästan alla utvecklar "cancer" flera gånger om dagen. 

Sant! Lyckligtvis är kroppens immunsystem effektivt nog för att hindra cancercellernas utveckling i ett tidigt skede.Faktum är att forskarna inte vet varför inte fler människor verkligen drabbas av det vi känner som cancer.