Vad döljer sig? OBS! Varning för obehagliga bilder i bildspelet!
1 av 2
Vad döljer sig? OBS! Varning för obehagliga bilder i bildspelet! - Foto: HereComesDoc / Wikimedia
En så kallad tvillingcysta, komplett med hår.
2 av 2
En så kallad tvillingcysta, komplett med hår. - Foto: HereComesDoc / Wikimedia

Äckliga myter om människokroppen –
sant eller falskt?

Är det sant att vissa tumörer har tänder? Tappar människan verkligen 40 kilo hud under en livstid?


Vill du veta mer?

Vill du ha reda på sanningen om fler myter kring människokroppen?

Det finns fler att läsa hos American Live Wire.

Sajten American Live Wire har samlat ihop några populära myter om människokroppen från Reddit och kollat upp huruvida de är sanna eller inte. Vissa är det självklart inte men många fascinerande, och stundtals ganska äckliga myter, visar sig vara sanna.

Alla kroppens celler byts ut under en sjuårsperiod.

Falskt! Det är till viss del sant, de flesta av kroppens celler är utbytbara men långt ifrån alla. Nervcellerna i hjärnbarken byts till exempel aldrig ut, du får helt enkelt leva med de som du föds med.

Vissa tumörer kan ha tänder

Sant! Hur konstigt det än låter så är det faktiskt sant. Så kallade tvillingtumörer eller tvillingcystor existerar på riktigt och tidigare trodde man också att det handlade om en tillbakabildad tvilling. Så är inte fallet, men tumörerna kan däremot innehålla hår, tänder, ben och i mer ovanliga fall hela kroppsdelar som till exempel ögon eller händer.

300 miljoner celler dör i din kropp varje minut

Sant! Det är bara en liten del, runt tio procent, av kroppens celler som bygger upp vävnader och organ. Kroppen hos en vuxen människa innehåller ungefär 100 000 miljarder celler och av de 300 miljoner cellerna som dör varje minut brukar sägas vara röda blodkroppar.

Din kropp kan vända sig mot dig och omedvetet döda dig

Sant! Det finns ett gäng så kallade autoimmuna sjukdomar, bland annat multipel skleros. Det hela orsakas av att immunförsvaret reagerar och beter sig felaktigt. De delar som ska skydda kroppen, så kallade anti-kroppar, vänder sig mot den egna kroppen och skadar till exempel nervsystemet.

Människan skalar av 18 kilo hud under sin livstid 

Falskt! Faktum är att människan tappar betydligt mer hud än så. Den riktiga siffran ligger närmare nio kilo. Per år alltså. Varje år "tappar" en vanlig människa omkring nio kilo i död hud.

Alla har cancer. Faktum är att nästan alla utvecklar "cancer" flera gånger om dagen. 

Sant! Lyckligtvis är kroppens immunsystem effektivt nog för att hindra cancercellernas utveckling i ett tidigt skede.Faktum är att forskarna inte vet varför inte fler människor verkligen drabbas av det vi känner som cancer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.