Morötter
Bättre syn av morötter? "Det är nazisternas fel!" - Foto: Bildkälla: Carina Johansen / NTB Scanpix

Bättre syn av morötter? "Det är nazisternas fel!"

Britterna hade plötsligt börjat skjuta ner en massa av nazisternas flygplan men kunde inte berätta varför. Så man hyllade morötter.


Morötter i kriget

Enligt morotsentusiasten Stolarczyk var de inte bara bra i propagandan.

Han menar att morötter som basföda också spelade en oerhört viktig roll under kriget.

Något som inte alla verkar ha förstått.

Därför släpper han snart boken "How Carrots Helped Win World War II"

"Morötter är bra för synen", det vet alla vid det här laget. För det är vad alla alltid har sagt. Framför allt ska det ge bättre mörkerseende. Enda problemet med det påståendet är att det inte är sant.

Vitamin A, som finns i morötter, kan förvisso vara bra för synen om du lider av vitaminbrist – men någon skillnad i mörkret gör det inte alls. 

Men varför tror vi då det? John Stolarczyk, intendent vid World Carrot Museum (!), har en teori. Han är inte helt säker på var det hela började, men han vet att under andra världskriget så var det viktigt för britterna att få de tyska nazisterna att tro att morötter var bra för synen, skriver Smithsonian Magazine.

Morötterna räddade hemligheten

Anledningen är simpel. Med hjälp av den nya, häftiga uppfinningen "radar" kunde engelsmännen snart börja hitta de tyska flygplan som anföll landet i mörkret. Men att säga att man har kommit med en ny häftig uppfinning mitt under ett krig gör antagligen så att fienden försöker sig på samma sak.

Så man hittade på ett nytt skäl. Morötter. Massvis av morötter.

Ryktet spreds snart om att de brittiska stridspiloterna fullständigt skyfflade i sig morötter.

– Jag har inga bevis för att tyskarna föll för det men det finns apokryfiska texter som tyder på att tyskarna började mata sina egna piloter med morötter, säger Stolarczyk enligt Smithsonian Magazine

Några som definitivt föll för det var dock den engelska allmänheten och snart spred det sig över världen. Morötternas rykte som bra för mörkerseendet var cementerat.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.