Lördag 1 Okt
Stockholm

Bättre syn av morötter? "Det är nazisternas fel!"

Morötter
Bättre syn av morötter? "Det är nazisternas fel!". Foto: Bildkälla: Carina Johansen / NTB Scanpix

Britterna hade plötsligt börjat skjuta ner en massa av nazisternas flygplan men kunde inte berätta varför. Så man hyllade morötter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Morötter i kriget

Enligt morotsentusiasten Stolarczyk var de inte bara bra i propagandan.

Han menar att morötter som basföda också spelade en oerhört viktig roll under kriget.

Något som inte alla verkar ha förstått.

Därför släpper han snart boken "How Carrots Helped Win World War II"

"Morötter är bra för synen", det vet alla vid det här laget. För det är vad alla alltid har sagt. Framför allt ska det ge bättre mörkerseende. Enda problemet med det påståendet är att det inte är sant.

Vitamin A, som finns i morötter, kan förvisso vara bra för synen om du lider av vitaminbrist – men någon skillnad i mörkret gör det inte alls. 

Men varför tror vi då det? John Stolarczyk, intendent vid World Carrot Museum (!), har en teori. Han är inte helt säker på var det hela började, men han vet att under andra världskriget så var det viktigt för britterna att få de tyska nazisterna att tro att morötter var bra för synen, skriver Smithsonian Magazine.

Morötterna räddade hemligheten

Anledningen är simpel. Med hjälp av den nya, häftiga uppfinningen "radar" kunde engelsmännen snart börja hitta de tyska flygplan som anföll landet i mörkret. Men att säga att man har kommit med en ny häftig uppfinning mitt under ett krig gör antagligen så att fienden försöker sig på samma sak.

Så man hittade på ett nytt skäl. Morötter. Massvis av morötter.

Ryktet spreds snart om att de brittiska stridspiloterna fullständigt skyfflade i sig morötter.

– Jag har inga bevis för att tyskarna föll för det men det finns apokryfiska texter som tyder på att tyskarna började mata sina egna piloter med morötter, säger Stolarczyk enligt Smithsonian Magazine

Några som definitivt föll för det var dock den engelska allmänheten och snart spred det sig över världen. Morötternas rykte som bra för mörkerseendet var cementerat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.