Torsdag 11 Aug
Stockholm

61-åringens mage brygger sitt eget öl – förbryllar läkarna

Kolhydraterna förvandlades till alkohol.
1 av 2
Kolhydraterna förvandlades till alkohol. Foto: Scanpix
Det är oklart hur svampen letade sig in i magen.
2 av 2
Det är oklart hur svampen letade sig in i magen. Foto: Holmberg/Scanpix

En 61-årig man från Texas brygger eget öl i magen och blir full – endast genom att äta kolhydrater. Läkare är förbryllade av den ovanliga åkomman.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svampen

Saccharomyces cerevisiae är den vanligaste arten av jästsvamp. Den har använts av människan till både bakning och bryggning sedan lång tid tillbaka.

Saccharomyces betyder sockersvamp och är väsentlig för framställning av öl, vin och bröd. 

TEXAS. Den 61-årige mannen blev plötsligt dåsig och kände sig berusad. Det inträffade på jobbet, framför teven och efter kyrkobesöket på söndagar. Tillfällen då han inte druckit en droppe alkohol.

När mannen till slut uppsökte sjukhus konstaterade läkarna att han hade över en promille alkohol i blodet. 61-åringen bedyrade att han inte druckit något – men läkarna var skeptiska.

Svamp hade letat sig in i magen

Efter att han nyktrat till lades mannen i ett isolerat sjukhusrum i 24 timmar med endast mat och vatten. De regelbundna blodproverna chockade läkarna. Blodet visade att 61-åringen blev fullare och fullare – till synes helt utan förklaring.

En grundlig undersökning resulterade i den extremt ovanliga diagnosen "autobryggeri-syndrom". Prover avslöjade nämligen att han drabbats av Saccharomyces, en jästsvamp som används vid brödbakning och ölbryggning, i magen, det skriver National Public Radio.

Antibiotika kan öppna vägar in

Enkelt förklarat så förvandlade svampen mannens kolhydrater till alkohol vilken gjorde honom berusad. Han hade ett eget bryggeri i magen. Händelsen har förbryllat läkare över hela USA och nu undersöker experter åkomman.

– Forskning har visat att Saccharomyces kan växa i magtrakten. Men det är fortfarande inte bevisat om det kan kopplas till någon sjukdom – eller om det kan göra någon full, säger Joseph Heitman, mikrobiolog vid Duke University till National Public Radio.

National Public Radio har hittat en handfull liknande fall. I de flesta av fallen misstänktes åkomman bero på att bakterier i magen tidigare slagits ut av en stark antibiotikakur – vilket banade väg för svampen. 

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.