Kolhydraterna förvandlades till alkohol.
1 av 2
Kolhydraterna förvandlades till alkohol. - Foto: Scanpix
Det är oklart hur svampen letade sig in i magen.
2 av 2
Det är oklart hur svampen letade sig in i magen. - Foto: Holmberg/Scanpix

61-åringens mage brygger sitt eget öl – förbryllar läkarna

En 61-årig man från Texas brygger eget öl i magen och blir full – endast genom att äta kolhydrater. Läkare är förbryllade av den ovanliga åkomman.


Svampen

Saccharomyces cerevisiae är den vanligaste arten av jästsvamp. Den har använts av människan till både bakning och bryggning sedan lång tid tillbaka.

Saccharomyces betyder sockersvamp och är väsentlig för framställning av öl, vin och bröd. 

TEXAS. Den 61-årige mannen blev plötsligt dåsig och kände sig berusad. Det inträffade på jobbet, framför teven och efter kyrkobesöket på söndagar. Tillfällen då han inte druckit en droppe alkohol.

När mannen till slut uppsökte sjukhus konstaterade läkarna att han hade över en promille alkohol i blodet. 61-åringen bedyrade att han inte druckit något – men läkarna var skeptiska.

Svamp hade letat sig in i magen

Efter att han nyktrat till lades mannen i ett isolerat sjukhusrum i 24 timmar med endast mat och vatten. De regelbundna blodproverna chockade läkarna. Blodet visade att 61-åringen blev fullare och fullare – till synes helt utan förklaring.

En grundlig undersökning resulterade i den extremt ovanliga diagnosen "autobryggeri-syndrom". Prover avslöjade nämligen att han drabbats av Saccharomyces, en jästsvamp som används vid brödbakning och ölbryggning, i magen, det skriver National Public Radio.

Antibiotika kan öppna vägar in

Enkelt förklarat så förvandlade svampen mannens kolhydrater till alkohol vilken gjorde honom berusad. Han hade ett eget bryggeri i magen. Händelsen har förbryllat läkare över hela USA och nu undersöker experter åkomman.

– Forskning har visat att Saccharomyces kan växa i magtrakten. Men det är fortfarande inte bevisat om det kan kopplas till någon sjukdom – eller om det kan göra någon full, säger Joseph Heitman, mikrobiolog vid Duke University till National Public Radio.

National Public Radio har hittat en handfull liknande fall. I de flesta av fallen misstänktes åkomman bero på att bakterier i magen tidigare slagits ut av en stark antibiotikakur – vilket banade väg för svampen. 

Öl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

1 timme sedan
Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

1 timme sedan
Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.