Stockholm

Möt kvinnan som äger solen – på riktigt

Jo, det är faktiskt sant.
1 av 2
Jo, det är faktiskt sant. Foto: TT BILD
Och har gjort så sedan 2010.
2 av 2
Och har gjort så sedan 2010. Foto: TT BILD

Solen ägs av en spanjorska som dessutom är beredd att skänka bort större delen av sina intäkter för att hjälpa världen.


Läs mer
Månen också tingad

Du kanske tänker dig att följa Durans exempel?

Tyvärr är månen redan paxad.

Den ägs nämligen amerikanen Dennis M. Hope sedan 1980.

Du kanske tror att solen tillhör alla och ingen? Då har du fel. Faktum är att solen, rent legalt, ägs av en spansk kvinna vid namn Angeles Duran som redan 2010 gjorde anspråk på att hon var solen rättmätiga ägare – och fick rätt.

Ett avtal mellan världens länder slår nämligen fast att stater inte kan göra anspråk på himlakroppar, men man glömde att inkludera privatpersoner i överenskommelsen, skriver Vice.

Har vunnit i domstol

Något som hon också lyckats bevisa i domstol när en man, även han från Spanien, stämde henne i och med att han i sin tur hade gjort anspråk på att äga hela universum och därmed även solen.

– Domstolen slog fast att jag var den enda i världen som var i besittning av ett officiellt dokument som visade att jag ägde solen, säger hon till Vice.

Vänligt nog har Duran bestämt sig för att inte kräva pengar av vanliga människor som använder sig av solen. Däremot så försöker hon få betalt från företag som anväder sig av solkraft, och vill ha en euro per solpanel av de företag som använder sådana. 

Skänker till välgörenhet

Hon vill inte kommentera hur mycket pengar som hon tjänar men det finns företag som betalar, och dessutom har hon sålt av delar av solen till andra. Men hon tänker inte behålla pengarna själv.

– Jag har erbjudit 90 procent av mina intäkter till regeringar runt om i världen förutsatt att de används för att hjälpa fattiga människor, säger hon till Vice.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.