Sköldpadda lär sig gå – med stödhjul av lego

Den hittades övergiven och skadad – men nu kan sköldpaddan Schildi gå igen. Det är så här han rullar.


Inte den första

Nyheter24 har tidigare skrivit om sköldpaddan Yu, som fick proteser för att kunna simma igen efter att ha skadats i en hajattack.

Sköldpaddan Schildi hittades utan ett av sina ben, troligtvis efter att han skadat sig i en olycka. Först såg det ut som att han inte skulle kunna ha en protes – den första gjorde nämligen så att han inte kunde svänga ordentligt när han gick.

Men en av de tyska veterinärerna som behandlade Schildi fick en briljant idé. Sköldpaddan utrustades med ett lego-hjul och nu rullar han fram.

Nytt hjul varje år

Nu mår Schildi bättre än någonsin, men det finns fortfarande ett orosmoln.

– Om han får "punktering" handlar det om att byta ut hjulet. Sköldpaddor rör sig en hel del så jag väntar mig att han kommer att behöva ett nytt hjul varje år, säger Panagiotis Azmanis till tyska The Local.

Se videoklippet på Schildi här:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.