Måndag 20 Sep
Stockholm

Lät linsen sitta i flera månader – då slukade bakterie hennes öga

Se upp med hur du använder dina kontaktlinser – det kan kosta dig ögat.
Se upp med hur du använder dina kontaktlinser – det kan kosta dig ögat. Foto: TT Nyhetsbyrån

Brukar du slarva med dina linser? Här kan du läsa om konsekvenserna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TAIWAN. 23-årig student Lian Kaos från Taiwan tog inte ut sina kontaktlinser på hela sex månader. Det låter inte så farligt, men det ledde till att hon blev blind – på grund av en mikroskopisk bakterie som slukade hennes ögonglob.

Dålig hygien

Som en följd av att hon inte tog ut och rengjorde kontaktlinserna under en lång tid fick hon en bakterie som gjorde att en encellig amöba år upp ena ögat.

Enligt många läkare är detta fall ett särskilt allvarligt exempel på vad som kan hända om grundläggande hygien av kontaktlinser inte följs.

Linser bör tas ut vid simning, dusch och bad. Rekommendationen är också att linser inte ska användas längre än åtta timmar per dag. Men tydligen hade Lian Kaos haft sina linser hela sex månader i streck, alltså på tok för långt.

"Skadade hornhinnorna"

Läkarna var minst sagt upprörda när de tog bort hennes kontaktlinser och fann att ögonens yta bokstavligen var uppäten av en amöba, som hade kunnat föröka sig och leva under de perfekta förhållanden som rådde mellan linsen och ögat. Wu Jian-Liang, direktör för oftalmologi vid Taipeis Wan Fang Hospital, säger att kontaktlinsbärare är en högriskgrupp när det kommer till ögonsjukdomar.

– Kvinnan borde ha slängt linserna efter en månads användning men i stället överanvände hon dem vilket skadade hennes hornhinnor, säger Wu Jian-Liang till Daily Mail.

Hon diagnostiserades med acanthamoeba keratit.

Läkararna berättar nu om detta fall för att uppmana andra att vara mer försiktiga vad gäller kontaktlinser och dess hygien, skriver Daily Mail.

Kommentera
Kopiera länk
Dela