Måndag 14 Jun
Stockholm

Bina blev torsk på koks

Amerikanska och australiska forskare har upptäckt att bin gillar kokain.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kokain är en extremt beroendeframkallande drog som kan vara dödlig i höga doser. Dessutom är det en drog som stimulerar belöningssystemet i människans hjärna – men inte på andra djur. Varken pundarlamor eller kaniner med vitt pulver i näsborarrna förekommer i den vetenskapliga litteraturen.

Andrew Barron från Macquarieuniversitetet i Australien förklarar varför: kokain tjänar som ett kraftfullt nervgift på insekter – utan att insekternas belöningssystem stimuleras. Ett sätt för växten att undvika att bli uppäten.

Nu har dock vetenskapen upptäckt att det inte gäller för alla insekter.

Vi pratar om bina – ett djur som även i vanliga fall uppträder oroväckande likt en pundare. Hittar ett gäng bin nektar börjar de dansa av glädje. (Jämför videon från Studio 54 nedan).

I ett samarbete mellan två världsdelar började de amerikanska forskarna Barron och Gene Robinson och australiern Ryszard Maleszka ge en grupp bin låga doser av kokain. Det visade sig att de bin som hittat kokain dansade extra energiskt. De verkade ha fastnat i drogträsket – kokset var ju inte nyttigt för deras små bikroppar, men stimulerade likväl belöningssystemet i deras små binhjärnor.

Nu började det bli riktigt spännande: med hjälp av entusiastiska doktorander gick Andrew Barron vidare och forskade på om bina likt mänskliga pundare fick abstinens om de inte fick sin dagliga fix.

Bina hade inte några problem att skilja på doften av vanilj och citron så länge de fick sitt kokain. När forskarna så att säga stängde kranen fick de små liven problem.

Citron? Vanilj?

Ingen aning, tycktes de svara med sina små, små munnar.

Nu undrar du kanske vad det här ska vara bra för?

Andrew Barron tror att den här forskningen kan bidra till att vi lär oss mer om vilka nervbanor som påverkas av kokain, för att på så vis även få reda på hur människans drogberoende fungerar i detalj. Dessutom vill han se om knark har en lika skadlig effekt på bisamhällen som på människosamhällen.

Studien är publicerad i nya numret av Journal of Experimental Biology.

Kokainfabrik i Bolivias djungel:

Studio 54:

Detta händer om man ger en spindel knark:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela