- Foto: tt bild

Kritik mot isländsk öl – innehåller rökt valpung

Vill du undvika val-testiklar i din bärs? Då ska du inte åka till Island.


Inför den isländska vinterfesten Thorri väntas den traditionella ölen Hvalur bli populär. Men Hvalur, som tillverkas av bryggeriet Stedji, är enväldigt speciell bira, som kanske endast passar den mest vågadeölälskaren. Ölet är nämligen gjord på valtestiklar.

Och som det inte vore tillräckligt så är dessutom valkulorna rökta på”gammeldags” vis i fårspillning. Ja, du läste rätt; vi snackar fårbajsrökt valpungsöl.

Dock har valbärsenfått hård kritik av djurrättsaktivister. Hvalur är nämligen integjord av vilka valtestiklar som helst, utan utrotningshotadevaltestiklar.

Är utrotningshotad

För att göra ölenmåste man ha testiklar från sillvalen, som är listad somutrotningshotad.

– Det här är ettsätt att vanära ett vackert djur och anväda dess privata delar förmarknadsföring, och det är att be dem som bryr sig om djur att draåt helvete, säger antivaljaktsaktivisten Vanessa Williams-Grey tillThe Guardian.

– Vettigamänniskor skulle inte dricka öl gjort på valtestiklar mer än deskulle dricka liknande drycker gjord på tiger-, elefant- ellernoshörsningstestiklar, och vi hoppas att folk som besöker Islandkommer att visa drycken det förakt som den fötjänar, sägerWilliams-Grey till The Guardian.

Hur smakarvalpungsölen då? Jodå, enligt öl-sajten Beverage Daily har ölenen ”unik rökig smak, nästan lite köttig”. Mums.  

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja testa valpungsöl?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.