Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kritik mot isländsk öl – innehåller rökt valpung

1 av 1

tt bild

Nyheter | 13/01/2015 19:57

Vill du undvika val-testiklar i din bärs? Då ska du inte åka till Island.

Inför den isländska vinterfesten Thorri väntas den traditionella ölen Hvalur bli populär. Men Hvalur, som tillverkas av bryggeriet Stedji, är enväldigt speciell bira, som kanske endast passar den mest vågadeölälskaren. Ölet är nämligen gjord på valtestiklar.

Och som det inte vore tillräckligt så är dessutom valkulorna rökta på”gammeldags” vis i fårspillning. Ja, du läste rätt; vi snackar fårbajsrökt valpungsöl.

Dock har valbärsenfått hård kritik av djurrättsaktivister. Hvalur är nämligen integjord av vilka valtestiklar som helst, utan utrotningshotadevaltestiklar.

Är utrotningshotad

För att göra ölenmåste man ha testiklar från sillvalen, som är listad somutrotningshotad.

– Det här är ettsätt att vanära ett vackert djur och anväda dess privata delar förmarknadsföring, och det är att be dem som bryr sig om djur att draåt helvete, säger antivaljaktsaktivisten Vanessa Williams-Grey tillThe Guardian.

– Vettigamänniskor skulle inte dricka öl gjort på valtestiklar mer än deskulle dricka liknande drycker gjord på tiger-, elefant- ellernoshörsningstestiklar, och vi hoppas att folk som besöker Islandkommer att visa drycken det förakt som den fötjänar, sägerWilliams-Grey till The Guardian.

Hur smakarvalpungsölen då? Jodå, enligt öl-sajten Beverage Daily har ölenen ”unik rökig smak, nästan lite köttig”. Mums.  

Skulle du vilja testa valpungsöl?