Söndag 9 Maj
Stockholm

Efter klippningen kan fåret Chris äntligen leva ett normalt liv igen

Mängden päls motsvarade så mycket som 30 tröjor.
1 av 3
Mängden päls motsvarade så mycket som 30 tröjor. Foto: Ap / TT
Fåret hade mer än 40 kilo päls.
2 av 3
Fåret hade mer än 40 kilo päls. Foto: HONS / TT
Det befriades från pälsen.
3 av 3
Det befriades från pälsen. Foto: HONS / TT

Ett merinofår i Australien har slagit nytt rekord. Och fått en ny frisyr.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Merinofåret upptäcktes utanför Australiens huvudstad Canberra, och hade länge hållit sig undan både människor och en klippning.

Fåret, som kallas Chris, hade så mycket ull att djurrättsaktivister befarade att fåret inte skulle överleva utan klippning. Chris är ett förrymt tamfår och hans ull fortsätter hela tiden att växa, till skillnad från hos vilda får som fäller sin ull. Stora mängder ull kan bli besvärligt i varmt väder och kan göra att djuret knappt kan röra sig.

Just fåret Chris uppges ha varit fyra till fem gånger större än ett normalstort merinofår och blev stressad av kontakt med människor efter att ha levt isolerat.

– Det var tur att vi hittade honom när vi gjorde, hade det varit sommar och flugor hade han kanske redan gått under i ett flugangrepp, säger Tammy Ven Dange, som är ordförande för organisationen Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals i regionen, till AFP.


Bildkälla: TT

Först ville organisationen klippa fåret själv, men de insåg snabbt att de skulle behöva experthjälp och Ian Elkins kallades in. Han är fyrfaldig vinnare i de australienska mästerskapen i fårklippning. Fåret Chris beskrev han för AFP som en av sina största utmaning.

Under en 42 minuter lång livetwittrad process trädde till slut ett får fram under den massiva pälsen. Totalt befriades fåret från 40.45 kilo ull, vilket är ett nytt världsrekord. Det förra rekordet hölls av fåret Big Ben i Nya Zeeland, som fick 28,9 kilo ull bortklippt i januari förra året, enligt Canberra Times.

Efter friseringen kan Chris leva ett normalt liv igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela