Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stockholms stad vill mäta snoppar – för en god sak

Måttband och man i underkläder
1 av 3

Stockholms stad sponsrar ett måttband för penisar.

TT / TUMBLR

Kondomer
2 av 3

Allt för att öka användningen av kondomer.

TT

En kondom av märket Profil
3 av 3

De lanserar idén i samband med AIDS-dagen.

TT

Nyheter | 30/11/2015 15:37

Skräddarsydda penismätare är det nya knepet för att få ökad kondomanvändning. Bakom det snoppmätande verktyget står ingen mindre än Stockholms stad.

Under senaste året har kondomanvändningen minskat och cirka fyra av tio använder sällan eller aldrig kondom. Antalet klamydiafall har inte minskat, trots att flera insatser har gjorts. Nu vill Stockholms stad vara med och ändra på det.

Stockholms skolors ungdomsmottagning satsar därför på ett nytt projekt, med start på den internationella aidsdagenden 30 november. De börjar dela ut penismåttband. Det smidiga med själva måttbandet är att man kan mäta omkretsen på penis – och då få tips på vilken typ av kondom som passar bäst. Spruckna kondomer eller kondomer som inte passar är en anledning till att många män helt struntar i gummit.

– Med ett penismåttband kan man mäta omkretsen på sin penis för att ta reda på vilken storlek på kondom som passar bäst.En för stor kondom ökar risken för att den ska glida av under samlaget. Med en för liten kondom finns det stor risk att kondomen går sönder eller också glider av. Det är omkretsen på penisen som är det viktiga – inte längden, säger Eddie Sandström, barnmorska, leg. psykoterapeut och klinisk sexolog vid Stockholms skolors ungdomsmottagning i ett pressmeddelande. 

Tillsammans med penismåttbandet delas även ett kit med kondomer ut. Då kan man prova vilken som passar bäst också. Måttbandet delas i nuläget endast ut på mottagningen i centrala Stockholm, även om de tar emot ungdomar från hela landet. Det finns också en podd att lyssna på om man funderar på hur man ska använda mätverktyget. Arbetet har skett i nära samarbete med Stockholms stad och målgruppen är i första hand ungdomar upp till 22 år.

Vet du vad du har för penisomkrets?