Söndag 2 Okt
Stockholm

Om du gillar att äta fikon – då äter du också insekter

Insekter i fikon?
1 av 3
Innehåller fikon insekter?. Foto: TT BILD / EMOJIPEDIA
Insekter som lägger ägg i fikon
2 av 3
Den pollineras av fikonstikeln. Och den lägger ägg i oätliga fikon samt ibland i ätbara fikon där de sedan absorberas av frukten. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Frukt med insekter
3 av 3
Fikon. Foto: TT BILD

Japp. Då vet ni det. Har du alltså ätit ett fikon så har du också högst troligt ätit en insekt. Och här får du svaret på varför. Det är egentligen inte alls så illa som det låter.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fikon går att njuta av i alla dess former. Både färsk och torkad – men vad många inte vet är att de flesta fikon innehåller mängder av insekter

Men det är inte riktigt så konstigt som det låter. Många rykten har florerat (hehe pun) på internet och svaret är egentligen väldigt enkelt. Häng med!

Fikonfrukten är egentligen en "inverterad blomma" vilket lockar till sig fikonsteklar (eller getingar) som lägger ägg i frukten. Samtidigt så pollineras frukten.

Det finns två olika fikonfrukter. En manlig blomma och en kvinnlig sådan. Den manliga är oätlig och där i lägger getinghonan ägg och där i vaknar också "bebisarna" som gräver sig ur fikonet.

Men vad händer om insekten lägger ägg i den ätbara frukten? Honan dör oftast snabbt på grund av svält men hinner pollinera blomman och ibland lägga ägg.

Det fikonet gör då är faktiskt att absorbera hela honan och gör henne till en del av frukten. Även äggen absorberas då. Det som låter när man tuggar är alltså kärnor och inte insekter.

Många vegetarianer och veganer vill inte äta fikon på grund av det här. Men viktigt är att utan fikonsteklarna så skulle det inte finnas några fikon. Circle of life, helt enkelt.

På snabbmatskedjan McDonald's har kunder hittat B R A mycket värre saker. Bland annat ett råtthuvud, insekter och snus. Det kan du läsa mer om här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Gillar du fikon?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.