Söndag 1 Aug
Stockholm

Robin har inte onanerat på 115 dagar – vill bli av med porrberoende

Robin har bestämt sig för att sluta onanera och kolla på porr för att bli kvitt sitt beroende.
1 av 3
Robin har bestämt sig för att sluta onanera och kolla på porr för att bli kvitt sitt beroende. Foto: Montage/TT
– Jag har varit porrmissbrukare sedan jag var 12 år. Mycket av min uppväxt har handlat om hur och när jag ska se på porr. Om jag inte kollade kände jag mig bara kåt och frustrerad, säger Robin till Nyheter24.
2 av 3
– Jag har varit porrmissbrukare sedan jag var 12 år. Mycket av min uppväxt har handlat om hur och när jag ska se på porr. Om jag inte kollade kände jag mig bara kåt och frustrerad, säger Robin till Nyheter24. Foto: TT
Till en början blev Robin deprimerad, men idag mår han bättre.
3 av 3
Till en början blev Robin deprimerad, men idag mår han bättre. Foto: TT

Redan som 12-åring var Robin porrberoende och porrimpotent. I dag har han inte onanerat på 115 dagar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Robin, 23, skulle ha sex i november hade han svårt att få full erektion. Han började då rannsaka sig själv och ville gå till djupet av vad som var fel. Då bestämde han sig för att sluta onanera för att bli kvitt sitt porrberoende, och uppmanar i en Flashback-tråd fler män att göra detsamma.

– Precis som med vilket annat missbruk som helst är det inte lätt att sluta med. När min abstinens var som värst var jag övertygad om att jag blivit galen, säger Robin till Nyheter24.

Porren var viktig i hans liv
Då ingen i Robins närhet känner till hans missbruk har forumet på Flashback blivit viktigt för honom. Det är bara där han, genom att kunna vara anonym, har vågat prata om sitt missbruk. Tillbaka får han mycket motivation och stöd.

– Det är det som är så hemskt med porr, att ingen känner till att man gör det, menar han.

För Robin har porren varit viktigare än, som han uttrycker det, ”riktiga tjejer”. Dagligen har han kollat på porr upp till tre gånger och inte bara i hemmet utan även i kollektivtrafiken.

– Jag har varit porrmissbrukare sedan jag var 12 år. Mycket av min uppväxt har handlat om hur och när jag ska se på porr. Om jag inte kollade kände jag mig bara kåt och frustrerad.

Bildkälla: TT Bild

Genomgår en reboot
Robin genomgår nu en så kallad reboot som han kom i kontakt med via hemsidan NoFap. No fapping går precis som det låter ut på att deltagarna inte ska onanera under en viss tid – hur lång tid är individuellt. Skillnaden på att göra det helt på egen hand och att dela med sig i ett forum är att deltagarna peppar varandra, och klarar utmaningen lättare.

Att sluta runka var i början inget svårt, men efter några veckor började abstinensen efter porr komma tillbaka och han började bli deppig. Han upptäckte då kosttillskottet Ashwaganda som höjer libido och lindrar depression och oro.

Men att sluta onanera helt behövs inte enligt Katarina Görts Öberg, psykolog, psykoterapeut och avdelningschef för centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska sjukhuset.

– Det är oftast inte det som är avgörande för att bli av med ett så kallat porrberoende, eller hypersexuell störning som vi kallar det, utan snarare att få kontroll över beteendet. Det är det som är negativt med onanin som man ska få kontroll över, men det betyder inte att man behöver sluta helt.

– Man ska komma ihåg att det inte finns ett kvantitativt mått på vad som är för mycket, utan det är upp till varje individ när det blir ett problemområde.

Mår bättre
Idag har det gått 115 dagar sedan Robin slutade onanera. Han har redan upptäckt att han har fått tillbaka sitt morgonstånd och nattliga utlösningar – men han har också märkt av en attitydförändring. Robin lever nu mer ångestfritt och har mer respekt för andra människor. Han har också tagit tag i sina studier och sett över sina relationer.

– Jag längtar efter närhet för första gången i mitt liv. Med tidigare flickvänner har det alltid handlat om coola sexpositioner, helt sjukt och skrattretande, men så var det.

I sex månader ska Robin vara utan sex – men i minst ett år utan onani och porr. Målet är att skaffa en flickvän och ha vanligt sex med henne.

– Det är det jag drömmer om och längtar till varje dag.

    Robin heter egentligen något annat.

    Kommentera (1)
    Kopiera länk
    Dela