Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 sjuka saker som folk på riktigt fortfarande tror på

- 03/12/2016, 14:27
Har du också foliehatt?
1 av 8

Har du också foliehatt?

Wikimedia / TT

Folk förnekar global uppvärmning – trots bevis på smältande poler.
2 av 8

Folk förnekar global uppvärmning – trots bevis på smältande poler.

AP

Folk trots att p-piller förhindrar könssjukdomar – men det gör bara kondomer.
3 av 8

Folk trots att p-piller förhindrar könssjukdomar – men det gör bara kondomer.

TT NYHETSBYRÅN

Lindrar influensavaccin förkylningar? Nope.
4 av 8

Lindrar influensavaccin förkylningar? Nope.

NTB scanpix

Barnvaccin + autism = falskt.
5 av 8

Barnvaccin + autism = falskt.

FREDRIK SANDBERG / TT

Blod är inte blått i kroppen...
6 av 8

Blod är inte blått i kroppen...

Marcus Ericsson/TT

Alla som förnekar Förintelsen... Skärpning.
7 av 8

Alla som förnekar Förintelsen... Skärpning.

Wikimedia

Och jorden ÄR rund.
8 av 8

Och jorden ÄR rund.

TT

Visst är debatter kul, men de här sakerna borde verkligen inte ens diskuteras längre.

Alla människor är inte överens. Det är högst troligt mycket viktigt för att vi ska fortsätta att debattera och diskutera. Men någonstans finns det ändå en gräns, eller hur?

Trots massvis med ton av vetenskapliga bevis och i princip inget motbevis så finns det ändå envisa människor som vägrar att ändra på sig. Här är åtta saker som folk fortfarande tror på – enligt en tråd som startades på Reddit.

1. Influensavaccin skyddar dig från förkylningar

Det finns faktiskt många som tror att influensavaccinet också kan skydda mot vanliga förkylningar.

TT

Men det är ju två helt olika saker. Influensavaccinet innehåller "oaktiva, eller döda, influensavirusstammar" och stimulerar därmed ditt immunsystem till att tillverka antikroppar som ska attackera nyss nämnda virus. En vanlig förkylning däremot är en mild virusinfektion.

2. Barnvaccin orsakar autism

En gång i tiden så publicerades en vetenskaplig uppsats som kopplade samman autism hos barn med tidiga vaccineringar. Den publiceringen möttes av så starkt motstånd från vetenskapskollegor att den inte bara drogs tillbaka – forskaren bakom blev dessutom av med sin doktorstitel.

TT

En nyligen genomförd studie på en miljon bebisar visar att det finns exakt noll kopplingar mellan MPR-vaccin och autism.

3. Blodet är egentligen blått

Det finns personer som tror att blodet egentligen är blått och att det bara blir rött när det kommer i kontakt med syret i luften. Möjligtvis handlar det här om en förvirring då vener ser blåa ut när ljus går igenom huden och sedan reflekteras tillbaka till ögat.

TT

I sin mest syrerika form är blodet mer ljusrött. I sin minst syrerika form är blodet väldigt mörkt rött.

4. P-piller skyddar mot könssjukdomar

Det finns bara en sak som skyddar mot könssjukdomar – och du gissade väl rätt? Det är naturligtvis kondomen.

TT

Sen finns det ju de som tror att man inte blir gravid så länge personer ställer sig upp och låter "sperman få rinna ut".

5. Förintelsen hände inte

I Tyskland är det olagligt att förneka Förintelsen. Trots det finns det personer som verkligen tror att alla bilder, alla historier, alla bevis och alla vittnen blåljugit genom alla dessa år.

WikimediaWikimedia

Sex miljoner judar mördades i ett av de största folkmorden genom tiderna. Det hände. Och att förneka det är extremt okänsligt, ärligt talat.

6. Global uppvärmning är en myt

Den här frågan är en het debatt och särskilt i USA då nyligen valda presidenten Donald Trump valde att först helt förneka global uppvärmning – för att sedan helt vända om och mena att det finns "någonting där".

TT

Klimatförändringar är mycket riktigt en viktig del av jordens naturliga föråldring. Men de ökade nivåerna av växthusgaser, som gjort att polerna smälter och tusentals djur utrotas, är människans fel.

7. Jorden är platt

Det finns faktiskt på riktigt en hel grupp som är helt säkra på att jorden är platt. Alltså inte rund. Det finns ett pågående skämt där någon skrivit "det finns människor runt hela jorden som tror att den är platt". Ni ser själva...

TT

Det finns övervägande bevis som bevisar att jorden är rund. Skuggan som jorden ger ifrån sig på månen under en månförmörkelse, bilder från yttre rymden och varför det finns tidszoner är några av bevisen.

8. Vi använder bara 10 procent av vår hjärna

Ur ett rent evolutionärt perspektiv är det självklart löjligt att vi skulle ha ett till 90 procent helt outnyttjat organ, särskilt ett så energikrävande organ som vår hjärna. Trots det tror många att vi bara använder 10 procent av hjärnan.

TT

Du använder hela din hjärna, även om du inte använder hela på samma gång. Vi vet heller inte riktigt exakt vad varje enskild del av hjärnan gör, men det är alltså väldigt osannolikt att någon större del bara skulle vara utfyllnad.

Foliehatt någon?

Giphy

Läs också om varför sportdrycker är en bluff som inte alls gör det den lovar – eller läs på om åtta matbluffar du antagligen gått på.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du på någonting som finns med på listan?