Onsdag 23 Jun
Stockholm

Fredagen den 13:e – 13 sjukt otäcka saker som hänt genom åren

Fredagen den 13:e anses vara en otursdag
Fredag den 13:e har varit en riktig otursdag för många. Foto: Pixabay/TT/Wikimedia

Är fredagen den 13:e verkligen en otursdag? Det låter vi vara osagt, men faktum är att mycket mystiska saker har inträffat just den här dagen.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du skrockfull? Undviker du att gå under stegar och spottar tre gånger när du sett en svart katt? Då är chansen stor att du också ser fredagen den 13:e som en riktig otursdag.

Även om det motbevisats, bland annat av försäkringsbolaget Trygg-Hansa som visat att det faktiskt sker färre olyckor statistiskt sett det här omtalade datumet. Trots det så är det något rysligt som hänger över datumet.

Och det är ju faktiskt så att många vansinniga olyckor och mystiska händelser skett på det omtalade datumet fredagen den 13:e genom historien. Här är 13 mystiska saker som hänt på det skrockfulla datumet:

1. Kryssningsfartyget sjönk

2012 så började kryssningsfartyget Costa Concordia att sjunka på fredagen den 13:e. Över 30 personer omkom och olyckan skedde när fartyget gick på grund.

Olyckan blev väldigt uppmärksammad över hela världen. Bild: Twitter

Ombord på fartyget fanns över 4 000 passagerare och olyckan skedde bara några timmar efter att Medelhavskryssningen startade.

2. Viruskraschen

1989 fanns inte möjligheten att spara data som backup. Det fick det stora IT-företaget IBM verkligen lida av när ett virus kraschade flera av IBM:s datorer på den skrockfulla dagen.

Mängder med information gick förlorat och företag förlorade mycket pengar till följd av förlorad data. Tänk vilken tur att tekniken gått framåt.

3. Börskraschen

1989 var ett mardrömsår när det kommer till stora krascher. Den näst största börskraschen genom tiderna hände på fredagen den 13:e.

Kaos på börsen. Bild: TT

Dow Jones sjönk rekordstort och börshajar tappade hakan. 

4. Svenskt plan försvann mystiskt

1952 försvann ett svenskt militärplan, DC-3, från radarn. Åtta personer satt på planet som försvann över Östersjön den 13 juni.

Flera konspirationsteorier startade och svaret kom inte förrän årtionden senare. 1992 erkände Sovjetunionen att de mycket riktigt skjutit ner planet.

5. Flygolyckans överlevare blev kannibaler

Den 13 oktober 1972 kraschade ett chartrat flygplan i Anderna. Ombord fanns ett rugbylag med deras vänner och familj. När planet kraschade så dog en fjärdedel av passagerare, men det mest rysliga kom efteråt.

Det beryktade flygplanet. Bild: Wikimedia

27 personer överlevde kraschen men 8 personer dog till följd av en snöorkan och när de 16 överlevande hittades så gjordes en hemsk upptäckt. Utan mat och värme så hade överlevarna ätit av de döda passagerarna.

6. Bomb vid kungahuset

Den 13 september 1940 så släppte nazisterna en bomb över Buckingham Palace i London under andra världskriget.

Kungafamiljen befann sig i kungahuset och drack te. De lyckades att fly utan att bli skadade.

7. Ett mord leder till ett syndrom

Fredag den 13 mars 1964 attackerades Kitty Genovese och höggs flera gånger med kniv mitt på öppen gata i New York. Attacken tog över en halvtimme och 38 personer blev vittnen – men ingen ringde polisen.

När de fick frågor om varför de inte ingrep så var svaren ofta att de trodde det handlat om "svartsjukedrama". Händelsen beskrivs av psykologer som "åskådareffekten", eller Genovese-syndromet, som innebär att det är mindre chans att någon ingriper om det är många vittnen.

8. Misslyckat självmord skapade större skador

En händelse som skedde den 13 februari 1987 handlar om en 21-årig man, vid namn Robert Bullard, som försökte ta livet av sig genom att stoppa sitt huvud i en gasugn. Det han inte tänkte på var att Storbritannien bytt från den dödliga koksgasen till en mindre farlig naturgas.

Däremot så orsakade en trasig lampknapp en explosion som ledde till skador till värde av nästan 400 000 kronor och hans mamma skadades allvarligt. Själv var han oskadd efter olyckan.

9. Hårresande otrohetsaffär

Den 13 oktober 1972 bestämde sig New York-bon Dana Hamilton för att sälja sitt hår till en perukmakare för att kunna köpa en guldkedja till sin mans älskade fickur.

Men tji fick hon. Han hade nämligen sålt klockan för att kunna köpa ett pärlhalsband till sin älskarinna.

10. Rapparen sköts till döds

Tupac Shakur dog kort efter att han sköts av ett förbikörande gäng i en bil på fredagen den 13 september 1996.

Rapstjärnan sköts till döds på fredagen den 13:e. Bild: Wikimedia

Efter hans död så blandade medlemmar av hans posse, Outlawz Immortal, hans aska med marijuana och rökte det.

11. Mardrömsbröllop

Den lyckligaste dagen i Michelle Dochertys liv förvandlades till den värsta. Under hennes bröllop attackerades gästerna i brittiska East Kilbride av en stor svärm getingar.

Det var när Michelle gick ner längs gången och en geting flög in under bröllopsklänningen vilket orsakade en panikattack. Som grädde på moset så lyckades hennes moster tappa den dyra kameran så att allt som filmats försvann och de två minibussarna som skulle eskortera gästerna till bröllopsfesten dök aldrig upp.

12. Mannen med extrem otur

Bob Renphrey var en man med otur och särskilt med händelser på fredag den 13:e. Han har kraschat fyra bilar, ramlat ner i en flod, blivit sparkad från sitt jobb, kraschat med en motorcykel och ramlat genom en glasdörr.

Han bestämde sig innan sin död för att tillbringa alla otursdagar i sängen och det gick bra fram till hans död då hans fru Betty bokade in begravningen på just fredagen den 13 mars. Tyvärr var alla begravningsentreprenörer upptagna den dagen...

13. Oroligt inför framtiden

2029. Lägg det året på minnet. Det är nämligen då som asteroiden 99942 Apophis tros passera längs jorden.

På väg mot jorden? Bild: NASA

Vilket datum gissar du på? Jo, en fredag den 13:e. Den tros då flyga närmare jorden än vad våra satelliter gör i nuläget.

Listan är inspirerad av en liknande publicerad av brittiska Metro.

Läs också om Hanna, 20, som djupt fick ångra oturen hon fick när hon inte följde med på en promenad – eller om en kille som först blev sparkad i huvudet av en häst och sedan påkörd av en ambulans.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att du har mer otur fredag den 13:e?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela