Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1201
reaktioner idag

Död, svält och knaperstekt människokött – här är världshistoriens värsta kannibaler

Läs på egen risk – det här är den vidriga historien om människor som äter andra människor.

Det här historierna är inte för den kräsmagade.

Att äta andra människor är inte speciellt trevligt.

Forskare har hittat spår av kannibalism riktigt långt bak i historien

Kannibalism under svältens år på 30-talet i Sovjet.

Jeffrey Dahmer.

Scen från filmen Alive.

Kannibalism, att människor äter andra människor, är kanske ett av de mest tabubelagda ämnena i vår kultur. Många är vi som äcklas av bara tanken av att äta människokött, och när nya filmen Raw visades i Göteborg nyligen svimmade och kräktes många i publiken.

Men hur ser kannibalismens historia ut? Och vilka är de värsta kannibalerna i vår tid? Häng med på en mörk matresa genom historien, en berättelse om död, krig, smärta och skam.

Kannibalismen är lika gammal som mänskligheten

Forskare har hittat spår av kannibalism riktigt långt bak i historien. För tusentals år sedan åt de tidiga människorna varandra som en del av begravningen. Man åt helt enkelt vänner och familjemedlemmar, kanske för att hedra deras minnen. Man har också hittat tecken på att människor ätit upp varandra som en slags krigsföring. Man mumsade helt enkelt på sina fiender när man besegrat dem.

Liknande exempel har förekommit under krig, fred och svält över hela världen.

Men det finns flera moderna exempel på kannibalism. Ofta har det varit ett resultat av desperation och svält. Människor har alltså ätit andra människor när ingen annan utväg har funnits.

Syd- och Latinamerika

När "den nya världen" skulle utforskas av européerna på 1500-talet kom flera rapporter om att urbefolkningen ägnade sig åt rituell kannibalism. Bilden under är en teckning från Brasilien, gjord av tyska soldaten Hans Staden som var tagen till fånge av urinvånare under 1500-talets första halva.

Jamestown, 1609-1610

Efter en lång färd över Atlanten kommer 300 förväntansfulla människor fram till Nordamerika sensommaren 1609. De var då de fyllda av drömmar om det nya landet, men synen som mötte dem var istället fruktansvärd.

Invånarna i den lilla staden Jamestown var nämligen hungriga, utmärglade och desperata. Katter, hundar, hästar, råttor och ödlor. Allt de kunde hitta åt de upp.

Men när djuren tog slut började kannibalismen. Samtida källor berättar om hur människor gräver upp lik för att äta dem, om hur en man mördade sin gravida fru och saltade hennes kött. Man har också hittat kvarlevor av en 14-årig flicka som åt upp och vars ben slängts på en sophög. Mot våren 1610 hade bara 60 personer överlevt. Hur många som mördats, slaktats och ätits upp får vi aldrig veta…

Jeffrey Dahmer, 1900-talet

Jeffrey Dahmer var en av de värsta seriemördarna i modern tid. Mellan 1978-1991 lurade Dahmer iväg ett okänt antal unga män och pojkar, och under sitt liv gjorde han sig skyldig till kannibalism, pedofili, mord och nekrofili. Dahmer hade för vana att stycka, konservera och fotografera sina offer, och det vimlar av riktigt otäcka historier. Till exempel försökte Dahmer vid ett tillfälle torka sitt offers huvud i ugnen, något som fick skallen att explodera. Vid ett annat tillfälle hade Dahmer ett huvudlöst lik i sitt badkar i flera veckor.

Stella Maris Colleges rugbylag, 1972

I oktober 1972 flög rugbylaget från Montevideo i Uruguay till Santiago i Chilie. Men planet kraschade i Anderna, och efter knappt två veckor gavs sökandet upp – man antog att ungdomarna hade dött.

Men de levde. Utan mat eller rent vatten levde 16 lagmedlemmar genom alla jordens helveten på bergstoppen under en kall vinter. Innan de hann bli räddade hade de ätit upp flera lagmedlemmar som inte överlevt kraschen.

De fruktansvärda händelserna skildrades i filmen Alive från 1993.

Bild från filmen Alive, 1993.

Kannibalism i vår tid

Du kanske tänker att kannibalism är något som tillhör det förflutna? Då har du helt fel. De senaste hundra åren har vi sett flera fall av kannibalism.

Kannibalism under svältens år på 30-talet i Sovjet.

Under 1930-talet rapporterades kannibalism i stor skala under svälten som rådde i Sovjetunionen.

Så sent som på 1990-talet kom rapporter om att döda människor åts upp i svältens Nordkorea.

Källor: Seeker, National Geographic

Vill du läsa om de absolut största misstagen Sveriges historia? Då ska du kolla här!

Skulle du vilja läsa mer om historia, död och äckliga saker?

Mer:

7 värsta misstagen i Sveriges historia