Det här historierna är inte för den kräsmagade.
1 av 4
Det här historierna är inte för den kräsmagade. - Foto: Wikimedia Commons/Youtube
Kannibalism under svältens år på 30-talet i Sovjet.
2 av 4
Kannibalism under svältens år på 30-talet i Sovjet. - Foto: Wikimedia Commons
Jeffrey Dahmer.
3 av 4
Jeffrey Dahmer. - Foto: Wikimedia Commons
Teckning föreställande flera personer som äter människokött. På en stor grill i mitten av teckningen ligger flera mänskliga kroppsdelar.
4 av 4
Kannibalism i Amerika, tidigt 1500-tal. - Foto: Wikimedia Commons

Svält, död och skam – här är historiens värsta kannibaler

Läs på egen risk – det här är den vidriga historien om människor som äter andra människor.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Kannibalism, att människor äter andra människor, är kanske ett av de mest tabubelagda ämnena i vår kultur. Många är vi som äcklas av bara tanken av att äta människokött, och när nya filmen Raw visades i Göteborg nyligen svimmade och kräktes många i publiken.

Men hur ser kannibalismens historia ut? Och vilka är de värsta kannibalerna i vår tid? Häng med på en mörk matresa genom historien, en berättelse om död, krig, smärta och skam.

Kannibalismen är lika gammal som mänskligheten

Forskare har hittat spår av kannibalism riktigt långt bak i historien. I vissa förhistoriska kulturer verkar det som att kannibalismen varit rituell, kanske som en del av begravningar. Man åt helt enkelt vänner och familjemedlemmar, kanske för att hedra deras minnen, eller för att deras egenskaper och styrkor skulle gå i arv via köttet. 

Man har också hittat tecken på att människor ätit upp varandra som en slags krigsföring. Man mumsade helt enkelt på sina fiender när man besegrat dem.

Liknande exempel har förekommit under krig, fred och svält över hela världen.

Men det finns flera moderna exempel på kannibalism. Ofta har det varit ett resultat av desperation och svält. Människor har alltså ätit andra människor när ingen annan utväg har funnits.

Syd- och Latinamerika

När "den nya världen" skulle utforskas av européerna på 1500-talet kom flera rapporter om att urbefolkningen ägnade sig åt rituell kannibalism. Bilden under är en teckning från Brasilien, efter berättelser av den tyska soldaten Hans Staden, som var tagen till fånge av urinvånare under 1500-talets första halva.

Det här är en grillfest man inte vill bli inbjuden till... (Wikimedia commons)


Jamestown, 1609-1610

Efter en lång färd över Atlanten kommer 300 förväntansfulla människor fram till Nordamerika sensommaren 1609. De var då de fyllda av drömmar om det nya landet, men livet blev en mardröm.

Invånarna i den lilla staden Jamestown var nämligen hungriga, utmärglade och desperata. Katter, hundar, hästar, råttor och ödlor. Allt de kunde hitta åt de upp.

Jamestown grundas 1607 – ett par år senare skulle livet bli ett helvete för nybyggarna. (National Park Service, Colonial National Historical Park)

Men när djuren tog slut, och svältens vanvett satte igång, började kannibalismen. Samtida källor berättar om hur människor gräver upp lik på kyrkogårdar för att äta dem, om hur en man mördade sin gravida fru och saltade hennes kött. Man har också hittat kvarlevor av en 14-årig flicka som åts upp och vars ben slängts på en sophög. Mot våren 1610 hade bara 60 personer överlevt. Hur många som mördats, slaktats och ätits upp får vi aldrig veta…

Jeffrey Dahmer, 1900-talet

Jeffrey Dahmer var en av de värsta seriemördarna i modern tid. Mellan 1978-1991 lurade Dahmer iväg ett okänt antal unga män och pojkar, och under sitt liv gjorde han sig skyldig till kannibalism, pedofili, mord och nekrofili. 

Dahmer gillade att stycka, konservera och fotografera sina offer, och det vimlar av riktigt otäcka historier. Till exempel försökte Dahmer vid ett tillfälle torka sitt offers huvud i ugnen, något som fick skallen att explodera. Vid ett annat tillfälle hade Dahmer ett huvudlöst lik i sitt badkar i flera veckor.

Jeffrey Dahmer i rättssalen 1991. (AP Photo/Bill Waugh/Pool)

Stella Maris Colleges rugbylag, 1972

I oktober 1972 flög ett rugbylag från Montevideo i Uruguay till Santiago i Chile. Men planet kraschade i Anderna, och efter knappt två veckor gavs sökandet upp – man antog att ungdomarna hade dött.

Men de levde. Utan mat eller rent vatten levde 16 lagmedlemmar genom alla jordens helveten i de snötäckta bergen under en kall vinter. Innan de hann bli räddade hade de ätit upp flera lagmedlemmar som inte överlevt kraschen.

De fruktansvärda händelserna skildrades i filmen Alive från 1993.

Alive blev en stor succé när den kom ut 1993

Kannibalism i vår tid

Och nej, kannibalism är verkligen inget som bara tillhör det förflutna. De senaste hundra åren har vi sett flera fall av kannibalism.

Kannibalism i svältens Sovjet (Wikimedia Commons)

Under 1930-talet rapporterades kannibalism i stor skala under svälten som rådde i dåvarande Sovjetunionen – dagens Ryssland.

Så sent som på 1990-talet kom rapporter om att döda människor åts upp i svältens Nordkorea.

Källor: Seeker, National Geographic

Vill du läsa om de absolut största misstagen Sveriges historia? Då ska du kolla här!

/
Skulle du vilja läsa mer om historia, död och äckliga saker?
Tack för din röst!